ООН предупреждава за възможни екзекуции в Газа

Службата на Комисаря на ООН за правата на човека изрази безпокойство за възможни бъдещи екзекуции в Газа. Тя прикани вчера властите в Газа да изпълнят задължeнията си да зачитат човешките права на живот и на справедлив процес и да не прилагат смъртно наказание, съобщи ООН.

„Също така приканваме президента на Палестина да установи мораториум върху екзекуциите в съотвествие със силната в международен план тенденция за прекратяване на прилагането на смъртно наказание“, каза говорителят на Службата на Комисаря на ООН за правата на човека Рупърт Колвил. Той добави, че Службата е „дълбоко обезпокоена от скорошните изявления, направени от властите в Газа, включително от министъра на правосъдието, за намерението им да изпълнят множество смъртни присъди, и се страхува, че първите екзекуции може би предстоят.“

Изявленията на властите в Газа идват след искания на няколко семейства да се приложи смъртно наказание срещу хора, засегнали или убили техни роднини.

Смъртното наказание може да се изпълнява само при изключително редки обстоятелства и само ако е съобразено със съдебния процес и се имат предвид жалбите, като скрупульозно се следват стандартите за справедлив процес, подчерта Колвил. Той добави, че Службата има сериозни съмнения дали процесите в Газа покриват тези изисквания, и е обезпокоен от репортажите, които показват, че тези екзекуции ще се извършат без одобрението на президента на Палестина Махмуд Абас, каквото е изискването в палестинското право.

От репортажи в медиите става ясно, че тези екзекуции могат да бъдат извършени публично. В тях се алармира, че публичните екзекуции са забранени от международното право в областта на човешките права, каза още говорителят.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.