ООН: През първото полугодие на годината в Афганистан загинаха рекордно количество мирни жители

През първото полугодие на текущата година в Афганистан са извършени рекордно количество нападения над мирни жители, заявява мисията на ООН в тази страна, цитирана от сайта на радио Би Би Си.

От началото на годината 5166 граждански лица са били убити или ранени в централноазиатската страна и това е най-високото число жертви, което се отчита след началото на воденето на статистика за това през 2009 г.

Убитите за този полугодишен период са 1 600, а ранените са 3 500 души. В сравнение с първото шестмесечие на 2015 г. количеството пострадали граждански лица се е увеличило с 4%.

Освен това от началото на януари до края на юни т.г. са пострадали 1500 деца и 388 от тях са загинали. Числото на жертвите сред децата също е най-високото за целия период на наблюденията.

Наблюдателите на ООН изчисляват, че от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2016 г. в Афганистан са пострадали почти 64 000 души, от които 23 000 са убити, а около 41 000 са ранени.

Според доклада на мисията на ООН тези хора са били убити не в сражения и битки, а докато са се занимавали със съвсем мирни дейности – били са в джамии, на работните си места, в училища или дори по време на престой в болници.

Те са станали жертва на стълкновенията между правителството и силите, които воюват с него. 60% от всички пострадали са станали жертва на антиправителствените сили, т.е. на талибаните, съобщава ООН. Но също така расте и числото на жертвите, поразени от правителствените войски.

В Афганистан редовно стават взривове и биват нападани граждански лица. Последното голямо нападение стана в събота. Атентатор самоубиец се взриви сред колоните на протестиращи шиити в Кабул. Жертви на този взрив станаха повече от 80 души, а 230 други са ранени. Отговорността за атентата пое групировката „Ислямска държава“.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.