ООН: САЩ гласуват „против“ резолюция, осъждаща прилагането на смъртна присъда за еднополови отношения

В Съвета по правата на човека на ООН се състоя гласуване на резолюция, която осъжда прилагането на смъртно наказание за „вероотстъпничество, богохулство, съпружеска изневяра и еднополови отношения“, съобщава Би Би Си. Агенцията добавя още, че САЩ са гласували „против“ тази резолюция, която е била приета с мнозинство от 27 гласа, 13 държави, членки на Съвета на ООН по правата на човека са гласували „против“ и седем са се „въздържали“.

Но сензация стана не самото гласуване, твърди Би Би Си, а това, че САЩ, които винаги досега са се застъпвали за правата на сексуалните малцинства, са гласували против нея. Американските правозащитни организации вече са осъдили тази постъпка на САЩ.

С този вот „против“ САЩ се оказват в компанията на Саудитска Арабия, Обединените арабски емиратства, Катар, Ирак, Бурунди, Ботсвана и някои други държави, които не съгласни с това, че смъртното наказание за еднополови сексуални отношения следва да се забрани в целия свят.

Русия не участва в това гласуване, защото миналата година не беше преизбрана за член на Съвета на ООН по правата на човека.

Според прессекретарката на Държавния департамент на САЩ Хезър Нойрат, САЩ съжаляват, че им се е наложило да гласуват „против“ и „еднозначно осъждат“ прилагането на смъртно наказание за еднополови сексуални нарушения.

Г-жа Хейзър твърди, продължава Би Би Си, че „САЩ биха подкрепили резолюцията, ако тя се е отнасяла само за такива случаи“. Но тя, според прессекретарката на външното министерство на САЩ, „е много по-широка и САЩ не са съгласни с някои нейни положения“.

„Ние гласувахме против тази резолюция защото сме обезпокоени по повод съдържащия се в документа подход, който предвижда осъждане на смъртното наказание във всички случаи и освен това резолюцията призовава за отмяна изобщо на смъртното наказание. Надявахме се тя да по-балансирана, по-точна и в нея да са отразени позициите на държавите, в които смъртната присъда е законна, каквото е положението в САЩ“, подчертава г-жа Хейзър.

Тя твърди, че медиите са заблудили публиката, съобщавайки, че САЩ са против отмяната на смъртното наказание за еднополови връзки. „Ако ставаше дума само за това, то САЩ биха подкрепили безрезервно този документ“, казва тя.

Резолюцията на Съвета по правата на човека на ООН, освен че осъжда прилагането на смъртно наказание за еднополови връзки и съпружеска измяна, също така твърди, че трябва да се отмени прилагането на смъртно наказание към лица, по-млади от 18 години, към бременни жени, психично болни и умствено изостанали лица.

 

 

Правозащитните организации в САЩ са възмутени от поведението на страната си по този въпрос.

„Сега, когато Съвета по правата на човека на ООН направи извънредно важна крачка, администрацията на Тръмп изпусна възможността страната ни да стане световен лидер като не подкрепи тази резолюция“, казва директорът на правозащитната организация „Кампания за права на човека“ Тай Коб.

Сега еднополовите сексуални отношения се наказват със смърт в четири страни: Иран, Саудитска Арабия, Судан и Йемен. В някои провинции на Нигерия и Сомалия също е възможно да се наказват със смърт тези отношения, както и в териториите под контрола на терористичната организация „Ислямска държава“.

Смъртно наказание за еднополови отношения се предвижда още в законодателството на Афганистан, Мавритания, Пакистан, Катар и Обединените арабски емиратства, но в тези страни фактически то не се прилага.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.