ООН създава щаб за разследване на военните престъпления в Сирия, Русия е против

Общото събрание на ООН прие резолюция за създаване на специален орган за документиране на най-сериозните нарушения на международното право в Сирия. Той ще включва и случаи на военни престъпления и престъпления против човечеството, съобщава Би Би Си.

В подкрепа на тази резолюция гласуваха 105 държави членки на ООН. 15 страни бяха „против“, между които Русия, Сирия, Китай, Куба и Венецуела. Други 52 държави членки на ООН гласуваха с „въздържал се“.

С резолюцията се основава „независим международен и безпристрастен механизъм“, ръководен от ООН, който ще има за задача да „събира, обобщава, съхранява и анализира свидетелства и данни за нарушения на международното хуманитарно право, както и за нарушения на международно признатите права на човека. Той ще трябва също да подготвя документи с цел „облекчаване и ускоряване на провеждането на справедливи и независими наказателно-правни процедури“.

Щабът ще съдейства на създадената през 2011 г. независима международна Комисия по разследване на събитията в Сирия, която се намира под надзора на Съвета по правата на човека на ООН.

Автори на тази резолюция са представителствата в ООН на Лихтенщайн и Катар. Постоянният представител на Лихтенщайн в ООН Кристиан Венавесер изрази надежда, че резолюцията ще стане „значима крачка“ в процеса на координация на работата, която се извършва в организацията във връзка със сирийските събития.

Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафери, от своя страна, заяви, че тази резолюция е „възмутителна намеса във вътрешните работи на страна член на ООН“ и „пряка заплаха срещу процеса на разрешаване на конфликта в Сирия“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.