ООН: Убийствата и изнасилванията в Южен Судан продължават

Хиляди бяха убити в Южен Судан по време на избухналото насилие миналия юли, а повече от 200 души – изнасилени. Това са данните от доклад на ООН, разпространен вчера, се казва в съобщение на организацията. В него се акцентира върху необходимостта от отговорност и справедливост към нарушаването на човешките права на хората в този конфликт.

Докладът, изготвен от Мисията на ООН в Южен Судан и Офиса на ООН за правата на човека, стига до заключението, че по време на битките между Армията за освобождение на суданския народ и Движението за освобождение на суданския народ (опозиционна армия) в периода между 8 и 12 юли са нарушени международното законодателство за правата на човека и хуманитарното законодателство.

„Боевете, избухнали през юли 2016 г., бяха сериозна пречка за мира в Южен Судан и ясно показаха колко е критична ситуацията в страната, с цивилни, живеещи под риск от масови кръвопролития“, каза върховният комисар за човешките права на ООН Зейд Раад Ал Хюсеин.

От доклада става ясно, че Армията за освобождение и Движението за освобождение са демонстрирали „пълно незачитани на цивилните“ и продължават да нападат жени и деца и след 12 юли. Насилието е насочено в частност към нуери с племенни маркировки на челата. 6 месеца по-късно „там остава широкоразпространена безнаказаност, а насилието продължава безпрепятствено“.

„Информацията, документирана и потвърдена от Отдела за човешките права, сочи, че стотици хора, включително цивилни, са убити и още повече са ранени по време на боевете“, се твърди в доклада. „Мисията на ООН в Южен Судан е документирала 2017 жертви на изнасилвания, включително от банди, извършени от Армията за освобождение, Движението за освобождение и други въоръжени групи по време и след боевете в периода 8-25 юли. Според показанията на жертви и свидетели, повечето случаи на сексуално насилие са извършени от войници на Армията за освобождение, полицейски служители и членове на Националните служби за сигурност.“

Мисията на ООН и офисът за правата на човека настояват Преходното правителство на националното единство да „прекъсне цикъла на насилие и безнаказаност“, включително чрез установяване на Хибриден съд на Африканския съюз за Южен Судан. В доклада се препоръчва и страната да създаде условия всички жертви, чиито човешки права и правата им според международното хуманитарно право са нарушени, да имат достъп до ефективна защита, справедливо обезщетение, включително компенсация и реабилитация.

През август Заинаб Хауа Бангура, специален представител на генералния секретар на ООН за сексуалното насилие по време на конфликти, призова правителството на Южен Судан да защити гражданите си. „Жените и децата на Южен Судан не заслужават това“, каза той по радиото на ООН „Мирая“. „Онези, които си мислят, че ще се отърват „невредими“, трябва да се шегуват, защото ще ги хванем. Няма значение кои са и къде са. Ще ги хванем и ще ги държим отговорни за тези престъпления.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.