ООН: В Германия има расово профилиране на хората от африкански произход

Хората с африкански произход в Германия са обект на расова дискриминация, афрофобия и расово профилиране във всекидневния си живот. Тяхната ситуация обаче остава преобладаващо невидима за обществото, заяви експерт на ООН в понеделник, в края на първото си официално посещение в страната.

„Повтарящото се отричане от полицейските власти, че расово профилиране не съществува в Германия и липсата на независим механизъм за подаване на оплаквания на федерално и държавно равнище подхранват безнаказаността“, каза Рикардо Сунга, който оглавява експертната група, посетила Германия, в съобщение, разпространено от Офиса на Комисаря на ООН по правата на човека.

Работната група посети Берлин, Десау, Дрезден, Франкфурт, Висбаден, Дюселдорф, Кьолн и Хамбург в периода от 20 до 27 февруари, за да се запознае от първа ръка с дискриминационните практики спрямо хората от африкански произход в Германия.

„Има сериозна липса на разбиване на данните по етнически признак и непълно разбиране за история, което замъглява размера на структурния и институционалния расизъм, пред който са изправени хората от африкански произход“, каза Сунга. Той обясни позицията на работната група, че институционалният расизъм и расисткото стереотипизиране от страна на системата за наказателно правосъдие са довели до провал на ефективното разследване и наказателно преследване на извършителите на расистко насилие, расово профилиране и престъпления от омраза срещу хората от африкански произход.

По време на осемдневната си мисия правозащитните експерти се свързаха с представители на германските федерални и държавни власти, на национални и местни правозащитни институции и на гражданското общество. Делегацията поздрави усилията на администрацията да предприеме мерки по отношение на расовата дискриминация спрямо хората от африкански произход. Групата ще представи доклад с данните и препоръките си на Съвета за човешки права на ООН през септември.

Специалните докладчици и независими експерти са избрани от базирания в Женева Съвет на ООН за човешки права, за да изследват и докладват специфични правозащитни теми или ситуации в дадена страна. Позициите са почетни, експертите не са на щат в ООН и работата им не се заплаща.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.