ООН: В Китай масово се изтезават затворници

Споделете статията:

Комитетът против изтезанията на ООН в навечерието на Деня на правата на човека, публикува заключителния си доклад относно положението в Китай с изтезанията, съобщава радио Би Би Си и добавя, че това е станало след консултации с отговорни китайски чиновници. Това е първият доклад на тази тема след 2008 г.

Комитетът е много сериозна загрижен от разпространението в Китай на случаи с изтезания на затворници, както и с нечовешкото отнасяне с тях. Тази практика, според Комитета против изтезанията на ООН, е дълбоко вкоренена в китайския модел на правосъдие, се казва в доклада на Комитета.

Най-често случаи на изтезания стават по време на досъдебното производство, се отбелязва в доклада. Според него китайските власти се опитват да предприемат мерки, за да се справят с нарушенията на правата на затворниците, но много така и си остават нерешени.

Комитетът против изтезанията на ООН съветва Китай да създаде независима организация, която да следи за прилагането на изтезания към хората, лишени от свобода от страна на правоохранителните органи. Освен това от Комитета препоръчват на Китай занапред там да се допускат адвокати при обвиняемите веднага след задържането им. Препоръчва се също в помещенията, в които се осъществят разпити на задържани лица, да бъдат инсталирани камери, които да правят пълен запис – звуков и с картина на процеса на разпита.

Освен това в доклада на Комитета на ООН срещу изтезанията се казва, че той е дълбоко загрижен от смъртта на няколко политически затворници, както и от това, че се задържат адвокати. По данни на ООН най-малко 25 от общо 200 юристи, които са били арестувани в Китай през юли т.г., все още не са освободени.

На свой ред, в коментар по повод съдържанието на доклада, официален представител на Министерството на външните работи на Китай е заявил, че властите в страната през последните години осъществят „значителни усилия“ по борба с изтезанията и „се опитват да обезпечат върховенството на закона“ в страната.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.