ООН: в Нигерия има стотици бедстващи разселени хора

Необходими са спешни мерки, за да се осигури защитата на стотици от хилядите разселени хора в Нигерия. Това каза експертът по вътрешно разселени лица на ООН в края на четиридневното си посещение в Нигерия. Той призова властите на страната и международната общност да предприемат действия, за да спасят бедстващите.

„Ситуацията не трябва да се отлага повече и не е твърде късно, за да се спасят много животи“, каза Шалока Бейани, специален докладчик на вътрешно разселените лица в прессъобщение на Службата на Върховния комисар за човешките права на ООН. „Правителството трябва спешно да осигури храна, подслон, медицински грижи, вода, хигиенизиране и други услуги от особена важност“, подчерта Бейани и добави, че е разтревожен от липсата на международно внимание и ресурси да се посрещнат нуждите на региона, и призова донорите да се включат в спасяването на бедстващите.

Според скорошен доклад на УНИЦЕФ, освен 2,6-те милиона понастоящем презаселени в района на езеродо Чад поради насилието в страната, около 2,2 милиона души са заплашени да попаднат в капан в областите, контролирани от „Боко Харам“, и се нуждаят от хуманитарна помощ.

В доклада се отбелязва, че цивилни лица, включително деца, които живеят в районите, наскоро освободени от силите на правителството, имат признаци на значително недохранване и дълбоки травми, а достъпът на хуманитарни организации е ограничен на някои места от съображения за сигурност.

Голямата част от разселените лица живеят извън лагерите и получават малка или никаква помощ. Според специалния докладчик на ООН храната е оскъдна, медицинската помощ – недостатъчна, има потребност от психологическа подкрепа и консултации. На жени и момичета се казва или да получават храна срещу секс, или да напуснат лагерите. Ранните бременности и бракове са често срещани.

„Мнозина не докладват за случаите на насилие поради стигматизация, културни фактори и знанието, че извършителите могат да упражняват насилие безнаказано“, отбеляза специалният докладчик.

Нигерйското правителство все пак е предприело и позитивни мерки, например план за рехабилитация на североизточната част на Нигерия и въвеждане на системи за надзор от парламента, се казва в прессъобщението на ООН.

Специалните докладчици на ООН са почетни длъжности. Те не са част от екипа на организацията и не получават възнаграждение за работата си.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.