ООН: Във войната в Сирия 33 пъти е употребено химическо оръжие, 27 пъти са го сторили правителствените войски

В хода на конфликта в Сирия повече от 30 пъти (а по-точно 33 пъти) е било употребено химическо оръжие. Това се съобщава в доклад, публикуван в сряда,  на Комисията на ООН по разследването на химическите атаки в Сирия, цитиран от сайта на Радио „Свобода“.

В доклада се твърди, че в 27 от всичките 33 случая на употреба на химическо оръжие в хода на боевете в Сирия, то е било използвано от силите на президента Башар Асад. Например в града Хан-Шейхун през април 2017 г. загинаха повече от 80 мирни жители в резултат на бомбардировка със снаряди, съдържащи отровния газ зарин. Сирийското правителство отрича това и заявява, че при нанасяне на авиационен удар от неговите самолети по позиции на сирийските бунтовници, една бомба е попаднала в склад с химически снаряди, изготвени от тях.

По-рано специалният пратеник на ООН за конфликта в Сирия Стефан де Мистура заяви, че нито бунтовниците, нито сирийските правителствени сили са успели да спечелят гражданската война. Според него сирийският въоръжен конфликт е почти завършен. Главните проблеми, според него, са два:  ще бъде ли способен режима на президента Асад да започне истински политически процес и дали опозицията ще може да е достатъчно единна и реалистична, за да признае, че не е успяла да победи правителствените сили.

От 5 септември, след като разкъсаха тригодишна обсада, устроена от бойците на „Ислямска държава“, силите на режима в Дамаск и съюзниците му се опитват да укрепят и да разширят прохода към град Дейд-азЗору, който е център на добиването на нефт в Сирия.

Последният опорен пункт на „Ислямска държава“ в Сирия – град Ракка, е обсаден от отряди на кюрдски бойци, които са поддържани от сили на коалицията, водена от САЩ.

През шестте и половина години война в Сирия, по данни на ООН, са загинали повече от 450 хиляди души, а няколко милиона сирийци  станаха бежанци.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.