ООН: Военната операция на силите на Мианмар срещу мюсюлманите е класически пример за етническа чистка

„Военната операция на правителството на Мианмар (бивша Бирма) против мюсюлманите рохинджа представлява класически пример за етническа чистка“, заявява Върховния комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хусейн, цитиран от сайта на Радио Би Би Си.

„Не е възможно напълно да се оцени ситуацията в Мианмар, защото правителството на тази страна отказва да предостави достъп до територията си на лица и организации, разследващи нарушенията в областта на правата на човека, но тя изглежда като христоматиен пример за етническа чистка“, заявява той при откриването на 36-тата сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

Той призовава правителството на Мианмар да осигури достъп в северната провинция Ракхайн, където са в ход стълкновения между мюсюлмани и правителствените войски, на представители на ООН.

„Правителството на Мианмар трябва да престане да лъже, че мюсюлманите рохинджа сами подпалват димовете си и разоряват селата си. Това пълно отрицание на реалността нанася огромни вреди на на международната репутация на тази държава, към която доскоро светът се отнасяше благосклонно“, казва ал Хусейн.

„Призовавам правителството да прекрати жестоката военна операция, която води, да започне разследване срещу виновните в нарушение на правата на човека и да ги предаде на съд, а най-вече – да прекрати жестоката дискриминация на мюсюлманите рохинджа“, заявява още комисарят.

Изострянето на ситуацията в Мианмар започна след като на 25 август бойци от „Армията за спасение на рохинджите от Аркана“  (АСРА) проведе координирано нападение на повече от 30 полицейски поста и на база на армейска база, като уби не по-малко от 12 полицейски служители. Освен това, тези бойци са обвинявани и в убийството на 14 мирни граждани.

Ръководството на Мианмар твърди, че ислямската въстаническа групировка АСРА е свързана с международни терористични организации, като получава от тях финансова и друга помощ. Членовете на АСРА отричат това твърдение.

Командири на правителствените войски съобщават, че в хода на боевете с бойците от АСРА са убити около 400 души и почти всички от тях са членове на организацията. Достъпът на журналисти към местата на боевете е много ограничен и поради това е трудно да се потвърдят или опровергаят  конкретни числа.

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, опирайки се на спътникови снимки, заявява, че вълненията са обхванали най-малко 10 района, а журналисти очевидци съобщават за горящи села по границата с Бангладеш.

Властите твърдят, че пожарите са дело на ислямските бойци, които целенасочено подпалват мюсюлмански села, но бягащи в Бангладеш мюсюлмани рохинджа твърдят, че пожарите са предизвикани от действията на правителствените войски и че тълпи разгневени будисти громят домовете на мюсюлманите.

Сега АСРА обявява, че прекратява едностранно бойните действия за един месец, с цел да бъде прекратена хуманитарната криза.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.