ООН: Забраната на омразата не е атака срещу свободата на словото

Правителствата по света имат законовото задължение да спрат словото и престъпленията от омраза. Това припомни върховният комисар на ООН за човешките права вчера, в навечерието на Международния ден за премахване на расовата дискриминация, се казва в съобщение на организацията. Комисарят призова хората навсякъде „да се застъпят за нечии права“.

„Политиките на разделение и реториката на нетолерантността се прицелват в расовите, етническите, езиковите и религиозните малцинства, мигрантите и бежанците. Думи на страх и ненавист могат, и го правят, да имат реални последствия“, каза върховният комисар Зеид Раад Ал Хюсеин.

На 21 март се отбелязва Международният ден за премахване на расовата дискриминация. Тази година водещата тема е спирането на расовото профилиране и подбуждането към ненавист, включително що се отнася до поведението на хората по спрямо миграцията.

На срещата на най-високо равнище за бежанците и мигрантите през септември миналата година страните, членуващи в ООН, приеха декларация, в която строго се осъждат действията и проявите на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност. На срещата беше разпространена информация за инициативата на ООН „Заедно“ за промяна на негативното възприемане и нагласи по отношение на бежанците и мигрантите.

В изявлението си Зеид Раад Ал Хюсеин каза, че държавите нямат никакво извинение да позволяват расизма и ксенофобията да причиняват разложение. Страните „имат законово задължение да забранят и премахнат расовата дискриминация, да гарантират правото на всеки, без значение на расата, цвета, националния или етническия произход, на равенство пред закона“, заяви той. Върховният комисар подтикна правитествата да приемат законодателство, спешно забраняващо расисткото слово на омраза, включително разпространяването на идеи за расово превъзходство или ненавист, подбуждане към расова дискриминация, заплахи или подбуждане към насилие.

„Не става дума за атака срещу свободното слово или заглушаване на спорни идеи или критицизъм, а за признаване, че правото на свобода на изразяване влече след себе си специални задължения и отговорности“, каза той.

За да насърчи човешките права, Офисът на върховния комисар призова хората по света „да се застъпят за нечии права днес“. Кампанията подтиква хората да предприемат практически стъпки в собствените си общности, за да се застъпят за човечността.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.