ООН: загрижени сме за новия израелски закон за финансирането на НПО-тата

В службата на Върховния комисар на Организацията на обединените нации (ООН) по правата на човека са загрижени относно закона за дейността на неправителствените организации (НПО) в Израел. Законът, който беше приет неотдавна бе приет от парламента на тази страна, се отнася до организации, които получават финансова помощ от чужди държави, уточнява Информационният център на ООН на сайта си.

„Въпреки че новият закон има за цел да направи работата на НПО-тата по-прозрачна, на практика той засяга основно правозащитните НПО“, поясни на брифинг в Женева представителката на службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека Равина Шамдасани и добави: „такива са резултатите от проучванията на самото Министерство на правосъдието на Израел“.

Новият закон задължава НПО-тата, които получават повече от половината от финансите, с които оперират, от чуждестранни правителства или от междуправителствени организации, като например ЕС, да декларират тази финансова помощ пред израелските власти. Както Marginalia вече писа, това не се отнася за организациите, които получават финансова помощ от неправителствени чуждестранни източници или от частни донори.

Отговаряйки на въпрос за това дали има сходство между руския закон за „чуждестранните агенти“, който задължава руските НПО, получаващи финансиране от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“, Шамдасани отбеляза, че има световна тенденция за усилване на вниманието от страна на правителствата към източниците за финансиране на неправителствените организации.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.