Оправданият Тръмп нарече процеса „лов на вещици“, 54% от американците искат той да се отстрани от политиката

Бившият американски президент Доналд Тръмп, когото Сенатът оправда по обвинението в подстрекателство към бунт, обеща да продължи да защитава „величието на Америка“. След гласуването бившият президент на САЩ обяви процеса като “лов на вещици,” благодари на адвокатите си и посочи, че неговото патриотично движение е само в началото си като скоро ще може да разкрие визията си за страната“. Тръмп ще влезе безславно в учебниците по история: той е първият президент на САЩ с две процедури по импийчмънт.

Проучване на CNBC, проведено в дните преди процеса по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, установява, че голям процент от републиканците искат той да остане начело на тяхната партия, но повечето американци желаят той да излезе от политиката.

Според проучването на CNBC, 54% от американците искат Тръмп “да се отстрани изцяло от политиката”. За това настояват 81% от демократите и 47% от независимите, но едва 26% от републиканците.

Що се отнася до републиканците, 74% от тях искат той да остане политически активен по някакъв начин, включително 48%, които желаят Тръмп да остане шеф на Републиканската партия, 11% пък желаят той да създаде трета пария, а 12% казват, че трябва да остане активен в политиката, но не като ръководител на която и да е партия.

Мика Робъртс, републиканският социолог на проучването, подчерта промяната от времето, когато Тръмп беше президент. Анкетите преди изборите редовно показваха, че Тръмп е с рейтинг на одобрението сред Републиканската партия от около 90%, което означава, че поне някои републиканци вече се разграничават от него.

Проучването показва, че Тръмп запазва силна подкрепа сред американците без висше образование, ключова демографска характеристика за Републиканската партия, като 89% от тази група иска той да остане в политиката, включително 52%, които искат той да остане начело на Републиканската партия. Това е най-високият процент от всяка една анкетирана група и потенциален предупредителен знак за лидерите на Републиканската партия, ако решат да гласуват, за да осъдят Доналд Тръмп.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.