Орегонски съдия блокира гей бракове под погледа на Хитлер

Орегонски съдия, който отказал да извършва бракосъчетания между еднополови двойки, е изправен пред множество жалби в разследване на етичната комисия на щатския съд. Сред основанията за жалби е и че съдията е окачил портрет на Хитлер в съда в Салем, съобщи Ройтерс.

Съдия Ванс Дей от Мерийн е обект на разследване от етичната комисия, тъй като преглеждал молбите за сключване на бракове и отказвал да извърши церемонията, ако двойката е хомосексуална.

В края на юни според решение на американския върховен съд бракът между еднополови двойки беше легализиран в 50 щата, но малък брой чиновници и съдии на по-ниски нива се противопоставиха поради религиозни съображения. Сред  тях е областният секретар на Кентъки Ким Дейвис, която във вторник беше освободена от затвора, след като отказваше да издава удостоверения за еднополови бракове.

Освен срещу отказа му да бракосъчетава, срещу Дей има жалби, че е окачил портрет на Хитлер в съдебната зала на областта Мериън и че е позволил на ветеран, обвинен в углавно престъпление, да носи огнестрелно оръжие. Говорителят на Дей Патрик Кортън заяви, че жалбите са неоснователни. Според него портретът на Хитлер е сложен, за да изрази почитта на съдията към ветераните от Втората световна война, а не за да прославя нацисткия диктатор.

“Отидохме на война заради Хитлер”, заяви Кортън. Портретът му беше там не за възхищение. Беше сложен като въплъщение на врага, срещу когото трябваше  да се бием.”

Дей си е ангажирал адвокат и ще му бъде позволено да представи доказателства на изслушване на 9 ноември, гласи съобщението на съдебната комисия. Тя може да изпрати жалбата до орегонския Върховен съд, ако установи, че съдията е отговорен за нарушаването на съдебния кодекс на поведение и на Конституцията на САЩ. Но може и да отхвърли жалбите, се казва в съобщението.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.