Организаторите на Sofia Pride дават Столична община на съд

Споделете статията:

Организаторите на София Прайд обжалват акт на Столична община пред Административния съд в София. Това съобщиха те самите на пресконференция в БТА. Повод за обжалването е решението на Столична община да съкрати маршрута на прайда и да откаже едноседмична изложба на бул. „Витоша“ в рамките на събитието.

Новото място на изложбата, зададено от общината, е Паметникът на съветската армия, откъдето ще тръгне София Прайд. Освен това тя се ограничава само до три часа. По този начин, според организаторите на прайда, изложбата се обезсмисля, което те посочиха като причина да я отложат.

Организаторите на прайда апелираха за политическа подкрепа. Досега само „Зелените“ и партия „Българската левица“ подкрепиха събитието.

Въпреки призива на омбудсмана Константин Пенчев Столична община не отмени провеждането на т.нар. „анти-гей парад“ в деня на прайда. Вчера омбудсманът разпространи информация за изпратено от него писмо до Столична община и МВР. В него той изразява безпокойство, че в събитията във Facebook, свързани с хомофобското шествие, се призовава към насилие и се „използват думи и изрази, които подбуждат към насилие и насаждат нетърпимост и омраза към хората с нетрадиционна сексуална ориентация“. Според Константин Пенчев това води до нарушаване на основни човешки права и свободи.

Омбудсманът препоръча на министъра на вътрешните работи да упражни правомощията си, за да не бъде допуснато насилие, породено от омраза, нетърпимост и хомофобия, по време на прайда. Столична община е посъветвана да използва правомощията си, дадени й в Закона за събранията, митингите и манифестациите, по отношение на т.нар. „анти-гей парад“, като извърши прецизна проверка.

Според източник на Marginalia Българската православна църква е отказала да се присъедини към хомофобското шествие. Вместо това тя публикува изявление, с което го осъжда.

Организаторите на София Прайд призовават участниците да вземат мерки за своята сигурност, като се движат на групи по оживени места, когато отиват или се връщат от събитието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.