Организаторите на София прайд: училището не крие любовите на хетеросексуални автори

В българското образование не се прикриват любовните отношения на хетеросексуални автори – всички сме учили за любовните отношения между Яворов и Лора. Това каза Моника Писанкънева от организаторите на София Прайд на пресконференция в БТА вчера. Познаването на ролята на хомосексуалните и транссексуалните хора в историята и културата ще помогне за формирането на позитивни нагласи у учениците, подчерта тя в отговор на въпрос на Marginalia.

В пресконференцията участваха Моника Писанкънева от ресурсен център „Билитис“, Радослав Стоянов от БХК, Марко Марков от „Действие“ и Виктор Лилов от либералната партия ДЕОС. Радослав Стоянов представи декларация за недискриминация на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални, интерсексуални) хората в сферата на образованието, подписана от 12 неправителствени организации и две политически партии – „Зелените“ и ДЕОС. Темата на декларацията, която е отворена за подписване от още партии и организации, е свързана с фокуса на тазгодишния прайд.

Стоянов представи резултати от най-голямото проучване на ЛГБТ хора в Европа досега, проведено от Агенцията за основни права на ЕС (FRA) през 2012 г. В него са включени 93079 души, а участниците от България са 1034. Извадката е формирана на принципа на отзовалите се. 73% от респондентите от България споделят, че са били подложени на негативни коментари и лошо отношение в училище поради предполагаемата си различна сексуална ориентация или полова идентичност. 71% са криели „винаги“ или „често“ това, че са различни. Почти всички отговорили – 96% – споделят, че са били свидетели на хомофобско отношение към някой друг в училище, а 75% са виждали такова поведение към учител.

Организаторите на прайда предлагат да се въведат политики срещу дискриминацията, тормоза и насилието в училище, както и да се обогати учебното съдържание с теми, свързани с човешките права и човешката сексуалност.

Моника Писанкънева спомена конкретни случаи от текущо изследване сред ЛГБТ ученици, в чието провеждане участва. Немалка част от учениците, включени в изследването, са жертва на насилие в училище. Според нея сериозен проблем е, че голяма част от учителите и училищните ръководства не санкционират и дори не разпознават хомофобското и трансфобското насилие, а понякога сами осъществяват такова. В такава ситуация учениците смятат, че няма към кого да се обърнат за подкрепа.

Марко Марков представи филмовата програма на Четвъртия ежегоден фестивал на ЛГБТ кино Sofia Pride Film Fest. Сред шестте заглавия, които ще бъдат прожектирани безплатно в кино „Одеон“, има и едно българско – „Животът на Ани“ на режисьорката Лили Кръстева. Лили Кръстева е емигрирала в Германия със семейството си като дете. Филмът, включващ автобиографични моменти, тематизира не само хомосексуалността, а и домашното насилие, както и живота на българските емигранти.

Виктор Лилов сподели, че е щастлив, че ще присъства на прайда със съгласието и одобрението на партията си, която смята, че ЛГБТ хората трябва да имат равни права. Според него правата на хомосексуалните хора трябва да бъдат интегрална част от програмите на повечето политически партии – с изключение на тези, които са откровено хомофобски. Тези права, според Лилов, трябва да се превърнат в нормална част от едно съвременно общество. Той каза и че част от членовете на ДЕОС ще присъстват на прайда и ще носят политически символи на партията си, за да покажат, че ЛГБТ хората в България имат политическо представителство.

„Ако аз организирах прайда, щях да се радвам на всяка политическа идентификация“, отговори Виктор Лилов на въпрос на Marginalia как реагират организаторите на прайда на идеята за открита политическа подкрепа. Най-големият дефицит по отношение на подкрепата на ЛГБТ хората е политическият, заяви още той. Според него политическите партии в България са в „огромен дълг“ към тези хора и трябва да има политическа воля за промяна – не само в образованието, а и в цялостната политика на България.

На миналогодишния София Прайд Виктор Лилов, по онова време член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, стана първият български политик, който говори от трибуната на прайда. Той обаче направи това в лично качество, не от името на РБ. През декември той беше един от двамата, които получиха наградата на „Действие“ за ЛГБТ личност на годината.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.