Протест „Не искам расисти в Правителството. Махнете Валери!“

 

Инициатива за равни възможности, Асоциация Интегро, съставена от 11 организации за защита правата на ромите, Сдружение за човешки права Маргиналия, излизат с призив за протест срещу липсата на политическа воля за адекватна реакция на продължаващото присъствие на Валери Симеонов в Правителството и като заместник министър председател, отговарящ за етническите и интеграционни политики.
Ето:

“Пет месеца етническите и интеграционни въпроси в България са в портфолиото на Валери Симеонов, в качеството му на заместник министър председател.

Петнадесет хиляди граждани изразиха възмущението си като подкрепиха с подписите си декларация, настояваща за оставката му.https://www.marginalia.bg/novini/osvobodete-nezabavno-valeri-simeonov-kato-predsedatel-na-nsseiv-osvobodete-go-i-ot-pozitsiyata-mu-na-vitsepremier-po-demografskite-vaprosi/

Оставка не се случи. Гласът на обществото беше пренебрегнат. 

Валери Симеонов вече е признат за виновен за извършване на нарушение на Закона на защита от дискриминация – веднъж с Решение на Комисията за защитя от дискриминация и веднъж от български съд! Защото използва реч на омразата и подбужда към дискриминация по отношение на ромите в България. И все още е заместник министър председател! А обществото продължава да се възмущава!

Искаме нашият глас да бъде чут. Затова организираме протест в следната форма: всички, които сме възмутени от това, че осъденият за дискриминация Валери Симеонов продължава да е член на Правителството, между 1 и 15 ноември ще обличаме тениски с надпис: “Не искам расисти в Правителството. Махнете Валери!” Всеки от нас ще разпространи своя снимка с тази тениска в социалните мрежи. На 16 ноември ще направим жив протест в София. Ще предоставяме тениски на всеки, който желае да се включи със снимката си в кампанията в социалните мрежи.

За контакт:

Адв. Даниела Михаилова

[email protected]

Инициатива за равни възможности

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.