Организации искат промяна на Закона и закриване на интернатите с кампания „За по-човечно детско правосъдие“

Законът за борба срещу противообществените прояви, приет през 1958 г., продължава да действа и да наказва жестоко деца, извършили нарушения като дребни кражби, просия или бягство от дома. За кражба на хранителни продукти някои деца ги изпращат в поправителен интернат, където условията са нечовешки и насилието е ежедневие.

Калина e на 17 г. Израснала е само с баща си, който я е подлагал на системно насилие. При поредния скандал през септември 2011 г., когато Калина е на 14 г., баща ѝ я удря със стъклена бутилка в главата. Момичето е откарано в болница, а след изписването е настанено последователно в кризисен център, при чичо си и в дом за деца, лишени от родителска грижа. Калина бяга на няколко пъти от дома. Настанена е във възпитателно училище-интернат през 2012 г. с решение на съда – не за противообществени прояви, а заради бягствата ѝ и притеснението, че може да повлияе негативно на останалите деца в дома. 

В България деца са лишавани от свобода често противозаконно или произволно за продължителни периоди.

Български хелзинкски комитет, Институт по социални дейности и практики и Национална мрежа за децата продължават  Кампанията “Детство без решетки”: Искаме реформа в детското правосъдие, сега!

Организациите искат  промяна на Закона и закриване на интернатите с кампания „За по-човечно детско правосъдие“. Стартът е тази неделя, 21 януари. Можете да се включите в събитието за обявяване на началото на кампанията в неделя от 11.00 ч. в Mall of Sofia. Вижте повече тук и споделете – https://www.facebook.com/events/146399219354501/.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.