Организациите на изселниците ни в Турция одобряват позицията на Борисов по “възродителния процес”

Споделете статията:

Най-големите организации на изселниците ни в Турция одобряват позицията на премиера Бойко Борисов за „възродителния процес”. Това съобщи сайтът „Вевести”, като се позова на БТА.

„Ние настояваме да бъдат възвърнати турските имена на всички, включително и на починалите, без да се налага да подават молби за това или да се прилагат каквито и да е законови разпоредби”, заяви Юксел Йозкан, председател на Федерацията на балканските турци и на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници Балгьоч. Според БТА това са най-влиятелните граждански организации на изселниците с обществен статут в Турция.

Йокзан посочи, че „след премахването на режима на Тодор Живков и демократичните промени в България „частично“ са били възстановени отнетите права на българските турци през 1984-1989 г.”. Той обаче добави: „не бе потърсена необходимата отговорност от виновните. Българският министър председател Бойко Борисов тези дни чрез социалните медии постави този проблем на вниманието на обществеността”. Става въпрос за изявление на премиера Борисов във Фейсбук на 29 декември, в което той осъди „възродителния процес”.

Според Юксел Йокзан изявлението на Борисов е посрещнато „със задоволство“ от гражданските организации на българските изселници в Турция, както и като показател, че разрешаването на проблемите във връзка са асимилационния процес не търпи отлагане. В Турция обаче недоумение е породил фактът защо Бойко Борисов е направил това изявление през социалната мрежа, която, по мнението на председателя на Федерацията на българските турци, не се ползва от много хора.

„Изразената от българския министър-председател позиция относно негативните последици от асимилационната кампания щеше да бъде по-убедителна, ако той я беше изразил чрез официалните средства за информация в България”, каза още Йокзан. Той обърна внимание на факта, че бившият президент Петър Стоянов и бившият премиер Иван Костов се извиниха на българските турци за злото, сторено чрез „възродителния процес”, че Народното събрание през 2012 г. прие декларация, осъждаща асимилационната кампания срещу българските турци през 1984-1989 г., а Сергей Станишев през ноември 2013 г. е заяви от името на БСП: „Имаме историческа вина пред българските турци”.

„Но въпреки всичко това”, заяви г-н Юксел Йозкан, „сега положението в България е такова, че „Вина има, но виновни няма“. Затова той е призова отговорните власти в България да започнат наказателно преследване срещу виновниците за „възродителния процес”.

Според официалните данни през 1984-1985 г. имената на над един милион български турци, между които и починали хора, са насила заменени с български.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.