Организацията на евреите „Шалом“ за осъждането на Валери Симеонов: през септември прекратихме участието си в съвета, ръководен от него

На 30 октомври Организацията на евреите в България „Шалом“  (ОЕБ) обнародва във ФБ профила си изявление относно осъждането от един съд в Бургас на вицепремиера Валери Симеонов заради „реч на омразата“. В него организацията заявява, че още на 25 септември е замразила членството си в Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, председателстван от Валери Симеонов именно заради расистките прояви на този човек. Ето и пълният текст на изявлението на ОЕБ „Шалом“:

„Във връзка със запитвания от членове на нашата организация за реакцията на ОЕБ „Шалом“  по повод осъдителното решение на първа инстанция на Районен съд – Бургас срещу Валери Симеонов  заради реч на омразата, която води до „накърняване на достойнството на ромите като създава враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда“, бихме искали да припомним следното.

ОЕБ „Шалом“ замрази членството си в Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет на Република България, председателстван от варели Симеонов, с решение на Изпълнителното бюро от 25 септември т.г.  В официалната позиция на ръководството  изрично се посочва, че ОЕБ „Шалом“ ще преразгледа това свое решение само след ясни и категорични доказателства  за преустройството на НССЕИВ.

За замразяването на членството са информирани своевременно по надлежния ред Кабинетът на Министър-председателя на РБ, Секретариатът на НССЕИВ и Министерството на външните работи на РБ.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.