Организацията за междуетнически диалог “Амалипе” внася декларация в МОН срещу дискриминационните действия на училището в Благоевград

Във връзка с дискриминационните действие на Девето основно училище „Пейо Яворов“ – Благоревград, Център за междуетнически диалог “Амалипе” разпространи декларация “Да спрем образователната сегрегация!”.В нея се настоява за незабавно уволнение на директора на Девето основно училище „Пейо Яворов” – Благоевград“

Авторите квалифицират написаното  във фейсбук страницата на училището  „Не записваме деца от ромския етнос”, не само като нарушение на базисни нормативни и законови актове. То е недопустимо и абсурдно, като хвърля петно върху усилията на стотици и хиляди директори и учители, работещи ежедневно за по-доброто образование на всички деца, категорични са те.

В декларацията напомнят, че без да го заявяват така открито, десетки директори на училища в цялата страна следват същата „политика”. В резултат, в големите и по-малките градове са се оформили „елитни” училища, посещавани само от деца от българския етнос. Над сто училища в същите населени места вече са вторично-сегрегирани: макар училищата да се намират в български квартали, в тях се обучават преди всичко или само ромски деца, а живеещите до тези училища български деца са записани в „елитните” училища без ученици от етническите малцинства. В допълнение, в ромските махали на областните центрове и по-малките градове, функционират и над 60 първично-сегрегирани „цигански” училища.  Това е причината в предстоящата за внасяне декларация до МОН, да се изиска целенасочена проверка от Регионалните управления по образованието на училищната мрежа в населените места с вторично-сегрегирани училища относно наличието на прикрити практики за отказ на училищни директори да записват ромски деца в поверените им училища.

От „Амалипе“  изразяват принципно несъгласие с широко разпространената практика да се оформят „моноетнични” училища („ромски” или „български”)в населени места с мулти-етнично население, както и с липсата на адекватни действия и политики за стопиране на този процес! Образователната сегрегация е една от основните заплахи както пред развитието на българското образование, така и пред цялостното обществено и икономическо развитие на България!

Организаторите призовават активни граждани, експерти  и НПО  да се присъединят като съ-вносители на декларацията. Желаещите могат да го направят до вторник, 3 юли, като изпратят е-майл на [email protected]. Сдружението за човешки права “Маргиналия” подписа документа.

Предстои внасянето на Декларацията в Министерството на образованието.

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.