Организира се акция за човещина в моловете

Изграждането на „паметна грамада за човещина в моловете“ се организира във Facebook. Събитието е в памет на убития от охранители във варненския „Гранд мол“ Нягол Петров и Деница Панайотова, изгонена от охраната на софийския мол „Парадайз център“, защото кърмела бебето си. Идеята е тази събота да се струпат „солидарни грамади от камъни“ пред или във всеки мол и да се настоява те да бъдат запазени.

„Нека не толерираме превръщането на търговските центрове в доминантни зомби институции, в които хуманността няма място!“, се призовава на страницата на събитието. Организатор на акцията е активистката Галина Лачева.

След убийството на Нягол Петров се появиха информации за прояви на насилие и на дискриминационно отношение от страна на охранители не само във въпросния варненски мол, а и в други търговски центрове в страната. Сред тях популярност придоби случаят с Деница Панайотова.

За друг предполагаем случай на дискриминация, този път в столичен мол, писа на редакционната поща на Marginalia читателката Бонка Христова. „В първия момент не осъзнах какво случва. Охраната говореше на две момичета. Явно ги гонеше от магазина. Загледах се и разбрах, че те бяха двойка. Едното от момичетата имаше момчешки вид, а другото изглеждаше много притеснено. Двете излязоха от магазина“, разказва тя.

„В моловете има обикновени магазини и всеки има право да ги посещава“, подчертава Бонка Христова. Тя пита: „Докъде достига властта на охраната?“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.