Нова медия „Филибели. Гласът на Столипиново“се роди от карантината

Първата оригинална медиа, създадена от жители на квартала е „Филибелии. Гласът на Столипиново“. Тя е е родена от карантината, пише Дойче Веле.

Зад инициативата, замислена като реален мост от етническата общност към останалата част от населението, но и като средство за информация и влияние вътре в нея, стои 41-годишният Абдул Самед Вели, роден и отрасъл в Столипиново. Той в момента живее във Франция и е основател на Асоциация „Solution International – France“.

Една от последните новини в блога е пускането на безплатен интернет на територията на Столипиново заради онлайн обучението на децата. В друг текст на самите деца се предлага помощ при усвояването на материала и писането на домашните.

Във „Филибелии. Гласът на Столипиново“  има редовно новини за  благотворителната кампания, която започна още в началото на извънредното положение и продължава и до днес. Голяма част от хората в Столипиново живеят отвъд границата на бедността – търсят надница ден за ден за случайни работи, събират от контейнерите за боклук метални части и хартия, а други направо ровят за комат хляб. Заради тях общността се организира. В блога се  публикуват  отчети  за помощите, които идват от чужбина, както и от самия квартал. През  Рамазана и в условията на карантина, дори преди главният мюфтия да затвори храмовете и да призове към молитви по домовете, блогът излиза с такава инициатива и предава онлайн молитвите на ходжата.

Според Абдул Самед Вели, „най-големият проблем на жителите в този квартал може би е, че се отказваме от борбата, която трябва да водим. Борба, която започва още от детската градина, минава през училищните стаи и завършва с доста жертви на пазара на труда… Най-амбициозните семейства изпращат децата си в образователната система извън квартала, в която обаче има много враждебност срещу представителите на малцинството. „Там най-отчетливо губим битката и се отказваме, връщаме се в квартала“, обобщава Вели.

*Заглавието е на редакцията

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.