Осъдените за проповядване на “радикален ислям” имами ще обжалват в Страсбург

Споделете статията:

Осъдените за проповядване на “радикален ислям” 13 имами ще се обърнат към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, защото според тях у нас не са получили правосъдие. Присъдата на пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед за проповядване на антидемократична идеология беше увеличена на две години от Апелативния съд в Пловдив, съобщи вчера сайтът „Медиапул“, цитирайки БНР.

По същото дело съдът отмени условните присъди на районния мюфтия на Пазарджик Абдула Салих и на имама на Сърница Саид Мутлу. Наложените административни наказания на двамата са съответно глоба от 3000 и 4000 лева. За останалите десет подсъдими остават в сила наложените им от Окръжния съд в Пазарджик административни наказания (глоби).

Осъдените имами смятат да се обърнат към ЕСПЧ в Страсбург, каза на излизане от залата главният мюфтия Мустафа Хаджи, който беше дошъл да изслуша решението на съда. Както според него, така и според осъдените, процесът е дискриминационен и скалъпен. Намерението за обръщане към ЕСПЧ  потвърди и един от адвокатите в процеса Васил Василев, подчертавайки, че това е единствената възможност за подсъдимите, с изключение на Ахмед Муса Ахмед.

Юристът добави, че предстои да се запознае с мотивите на апелативните магистрати и тогава ще прецени дали да обжалва. Прокуратурата ще направи същото относно отпадналите наказания на районния мюфтия на Пазарджик и на имама на Сърница.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.