Осъжданата неведнъж за клевета жълта медия атакува председателя на Шалом навръх паметния за евреите ден

Председателят на Организация на евреите в България “Шалом” доц. д-р Александър Оскар завежда дело за клевета срещу електронна медия за серия от статии, публикувани вчера.

Статиите представляват цялостно изкривяване на факти и обстоятелства, по начин, който цели да урони репутацията не само на д-р Оскар, но и на на българската еврейска общност като цяло.

Невярно и клеветническо е твърдението, че доц. д-р Оскар е заявил отказ на ОЕБ „Шалом“ от претенциите на организацията към хотел „Рила“, без да уведоми членовете на организацията. Не е случайно, че медията не посочва своите „разгневени източници“ на това твърдение. Доц. д-р Оскар е председател на ОЕБ „Шалом“ от юли 2016 г., а съдебните дела по казуса „Рила“ са приключили окончателно още през 2006 година. Преди постановяване на крайния съдебен акт Управителният съвет на „Шалом“ многократно е обсъждал предложение за продажбата на дела, но тогава д-р Оскар не е подкрепял същото и е защитавал интереса на организацията за получаване на пазарна цена за собствеността, което може да бъде проверено в протоколите от заседанията на съвета. По това време, председател на организацията е г-н Емил Кало, който е посочен като един от източниците на изнесената информация.

Относно изложените факти, касаещи придобиване на недвижим имот от д-р Оскар и нелепият опит да се обвърже това придобиване с отказа на еврейската общност от претенциите за хотел „Рила“, писмените доказателства опровергават категорично тези неверни твърдения. Апартаментът е закупен преди д-р Оскар да стане председател на организацията и категорично не е придобит на цени, различни от пазарните.

Каквито и да са мотивите за подобна кампания, тя няма да бъде подмината без отговор чрез предприемане на действия за защита на законните права, както на председателя на еврейската общност, така и за защита на интереса на българската еврейска общност при всеки опит за нейното дискредитиране.

Особена проява на лош вкус е фактът, че тези статии са публикувани на 10 март – денят, в който отбелязваме Спасяването на българските евреи през 1943 г. от депортация към лагерите на смъртта по време на Холокоста и ден, в който българската еврейска общност отдава почит към смелостта и героизма, на тези, които са ги спасили. Всеки човек би могъл да си зададе въпроса, защо този ден е избран за начало на такава дискредитираща атака.

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.