Още 8 години и 5 месеца затвор за Ахмед Муса, присъдите подлежат на обжалване

Споделете статията:

Осем години и половина затвор получи ромският религиозен лидер Ахмед Муса. Присъдата му бе постановена от Пазарджишкия окръжен съд, съобщи БНР. Маргиналия публикува системно материали по тази съдебна сага – виж тук.

Миналата година Ахмед Муса получи 1 година затвор по член от НК от “Тошово” време. Накрая вероятно осъденият ще е надлежал и ще осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Пред бтв сподвижниците му заявиха, че присъдите са прекалено сурови. Те смятат,че не са извършили престъпление, тъй като са споделяли публикации онлайн.

Ефективната присъда е за разпространяване идеите на радикалната организация “Ислямска държава” и проповядване на религиозна омраза, верска нетърпимост и призиви към война.

Освен присъда от 7,5 години съдът даде допълнително още една година затвор за Ахмед Муса, тъй като го смята за обществено опасен. Останалите 13 негови поддръжници (част, от които са имами – б.р.) също бяха осъдени. Те получават между една година и 3 години и 6 месеца. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив, съобщи News.bg.

Ахмед Муса Ахмед бе признат за виновен в това, че разпространявал идеите на “Ислямска държава”, подпомагал е бойци на терористичната групировка, а в джамията “Абу Бекир” в Пазарджик е призовавал към война.

Ахмед е признат за виновен и за проповядване на религиозна омраза, на верска нетърпимост, както и за неподчинение на светските закони. Престъпленията са извършени в периода 2013-2014 година.

Условна присъда от 2 години и 6 месеца получава само Александрина Ангелова, която е и единствената жена сред осъдените.

Ахмед Муса и в момента изтърпява ефективно наказание от предишни присъди. Той отказва коментар.

По време на делото беше отстранен прокурорът Недялка Попова, тъй като подсъдимите я обвиниха в предубеденост и пристрастност. За нуждите на съдебния процес бяха разпитани десетки свидетели.

Историята на делата срещу Ахмед Муса:

На 3 април 2018 г. стана ясно, че е започнала проверка заради интервю на прокурор Попова пред пловдивския сайт Трафикнюз, с който тя предупреждава за опасни тенденции в българското общество.

От Главното мюфтийство последва незабавна реакция, като бе свикано извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет.

Прокурор Попова е един от обвинителите по второто дело срещу Ахмед Муса, който беше и един от обвиняемите по делото за радикален ислям срещу 13-те имами от Пазарджик, което започна през 2010 година.

Обвинението е за проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза. В края на миналата година съдът в Пазарджик реши да пусне под гаранция Ахмед Муса – подсъдим за разпространение на радикален ислям.

През декември 2017 г., окръжният съд в Пазарджик освободи Ахмед Муса от ареста.

Срещу Муса бяха повдигнати обвинения за проповядване на радикален ислям, религиозна омраза и идеите на “Ислямска държава” и след като имамът прекара 3 години в ареста, неговият защитник представи бележка, че неговата гаранция е платена.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.