Осквернителят на Софийската Синагога е арестуван, от “Шалом” благодарят за бързите действия

По повод вандализацията на Софийската Синагога и залавянето на извършителя се състоя извънредна среща с ръководството на ОЕБ „Шалом“. На нея присъстваха Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, зам. министър на МВнР Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма, главният секретар на МВР гл. ком. Ивайло Иванов, директорът на СДВР ст. ком. Георги Хаджиев, както и председателят на Централния израилтянски духовен съвет г-жа София Коен. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов информира ръководителите на еврейската организация, че самоличността на извършителя на оскверняването на Софийската Синагога е установена.  Той е арестуван и предстои да му бъде повдигнато обвинение. Министър Маринов остро осъди извършеното деяние и актовете на антисемитизъм и дискриминация, насочени срещу отделни групи на българското общество. Той увери присъстващите, че органите на реда ще проявяват категоричност и непримиримост в преследването на техните извършители и превенция на подобни омерзителни актове в бъдеще.

Доц. Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“  и г-жа Коен благодариха за бързата реакция, подкрепата и отличното сътрудничество със структурите на МВР през годините, което гарантира сигурността на българската еврейска общност.

.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.