Оскверняват софийските църкви. След “Св.Седмочисленици” дойде редът на “Св.Петка”

Споделете статията:

Вандали оскверниха с боя и яйца  храм „Св. Петка Самарджийска“, намиращ се при Ларгото в центъра на София. Това е станало през нощта.

“Аз съм в недоумение. Не мога да ви дам обяснение, но като свещеник мога да кажа, че това не са християни… Вярващ човек не би направил такова нещо”, каза отец Георги Спасов за NOVA.

„Тази боя, вижда се, е плисната. Не е случайно някой да си носи боя. Яйца също е имало. Това е едно място, на което е погребан и Васил Левски”, коментира Василианна Мерхеб, която е доброволец в храма.

Свещеникът, заедно с всички от храма веднага се заемат да изчистят боята и боклуците пред входа, затова с тяхна помощ след няколко часа от деянието почти няма следа.

Червена боя и яйца са намазани по външните стени на храма. Жените, които се грижат за храма, са заварили грозната гледка.

Криптата на църквата е римска гробница  от IV век. На мястото е имало предишна обредна сграда. През ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски.

Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието и са се черкували и поддържали храма.

снимка: Иво Пенев

Миналата седмица на западната страна на църквата „Св. Седмочисленици“ бе изписана думата „Оставка“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.