„Оставаме!“: Поляците демонстрират в подкрепа на членството в ЕС

Само във Варшава са демонстрирали около 100 хиляди души поляци, подкрепящи членството на страната си в ЕС. Неделните протести има в цялата страна срещу решение, което според тях може да предизвика изключването на страната от блока. Миналата седмица Конституционният  съд на Полша постанови, че ключови текстове на европейското право са „несъвместими“ с конституцията на страната. Опасността Полша да напусне съюза предизвика големите демонстрации в цялата страна.

Организаторите заявиха, че протестите са се състояли в повече от 100 града,  включително Познан, Краков, Катовице, Гданск и Люблин с участието на опозиционни политици, активисти и творци, развяващи  флагове на ЕС и Полша, плакати: „Роден съм в комунистическа Полша, Предпочитам да умра в ЕС“и скандирайки:„ Оставаме “.

На митинга в столицата Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет, а сега лидер на опозиционната партия „Гражданска платформа“, призова хората да „защитят европейска Полша“.  Във Варшава се състоя и по-малка  контрадемонстрация на националисти.

В Полша комунизмът падна през 1989 г. , а през 2004 г. страната  се присъедини към ЕС заедно с още няколко държави от Централна и Източна Европа. Според социологическите  проучвания членството в съюза  остава много популярно, но отношенията между Варшава и Брюксел се изостриха, откакто на власт през 2015 г. дойде популистката партия „Право и справедливост“ (ПиС).

Основният спор е широкомащабната реформа на съдебната система, за която настояват от ПиС. Европейският съюз се опасява, че тя ще подкопае независимостта на съдебната власт и ще ощети демократичните свободи.

По-рано тази година премиерът Матеуш Моравецки поиска от Конституционния съд, лоялен към правителството, да се произнесе дали разпоредбите на правото на ЕС, използвани в спора, противоречат на полската конституция.

Решението на съда, че е имало конфликт, предизвика шок в ЕС и опасения дали централно-европейската нация, смятана някога за големия успех в източното разширяване на блока през 2004 г., може един ден да напусне.

Политиците от ПиС отхвърлят идеята, че искат да напуснат ЕС като глупост, предназначена да компрометира партията в очите на повече от 80% от поляците, които искат да останат в блока.

Критиците им обаче твърдят, че дори, ако партията не се стреми да напусне ЕС, тя може да поеме по пътя, който в крайна сметка ще доведе да води до оттеглянето на Полша, подобно на опитите на Дейвид Камерън да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС, които завършиха с Брекзит.

 

 

 

 

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.