Оставки и уволнения на британски издатели и журналисти заради обвиненията в расизъм на Меган

Споделете статията:

Във Великобритания изпълнителният директор на Дружеството на издателите Иън Мъри подаде оставка,  след като то беше подложено на критики за коментари по повод на обвиненията от страна на херцога и херцогинята на Съсекс, че британските медии са расистки, предаде БНР.

Меган загатва, че докато била бременна, „те“ (дворецът) „казваха, че не искат Арчи да бъде принц, който би бил различен от протокола(…)и би бил първият цветнокож член на това семейство да не бъде титулуван по същия начин, както биха били другите внуци“

Дружеството на издателите излезе с остро изявление след интервюто на Опра Уинфри с Хари и Меган, в което се казва, че е неприемливо двойката да обвинява в расизъм пресата, без да има доказателства.

Повече от 160 журналисти и редакторите на „Гардиън“, „Файненшъл таймс“ и „Хъфингтън пост“ обаче изразиха несъгласие с позицията, непризнаваща свързаните с расизма проблеми. Много от номинираните за журналистически награди, които се раздават всяка година от Дружеството на издателите, пък се отказаха от участие в церемонията заради твърденията, че няма расизъм в медиите.

Иън Мъри заяви, че като изпълнителен директор трябва да поеме вината и да си подаде оставката и го прави, за да може оглавяваната от него институция „да подобри репутацията си“. Мъри допълни, че макар и да не е съгласен, че направеното изявление по някакъв начин защитава расизма, той приема, че то е трябвало да бъде по-ясно в осъждането на предубедеността и очевидно не се е харесало. Директорът обаче настоя, че британската преса има „горда история в заклеймяването на расизма“.

В ново изявление на Дружеството на издателите се казва, че „има още какво да се направи в медиите, за да се подобри расовото разнообразие и приобщаване“.

Морган коментира твърдението на херцогинята, че молбата й до висши служители на Бъкингамския дворец за помощ е била пренебрегната, след като сподели в интервюто пред Опра Уинфри, че е имала мисли за самоубийство.

Известният британски журналист Пиърс Морган пък напусна шоуто „Добро утро, Великобритания“ на ITV след негативните коментари, които направи за херцогинята на Съсекс. В предаването в понеделник Морган заяви, че „не вярва на нито дума“, която херцогинята е казала на Опра Уинфри за нейното психично здраве, съобщава Би Би Си.

източници:

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.