Декларация: Освободете незабавно Валери Симеонов от отговорностите му по етническите и демографските въпроси!

Близо 400 личности и граждански организации изпратиха декларация до управляващите. В нея те окачествяват категорично назначението на Валери Симеонов за председател на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към МС.

Ето основните им оценки:

 • Назначението на Валери Симеонов е върхът на айсберга на една продължаваща в годините политика на незачитане правата и свободите на граждани, принадлежащи към малцинства.
 • То е абдикация на настоящото, а и на предходни правителства, по отношение задълженията на държавата и нейните институции, поети по силата на международни договори и на политически, включително интеграционни, инициативи.
 • То напълно недопустим управленски подход за формиране на „национално отговорно правителство”, при който хора с ултранационалистически и деструктивни за общественото развитие възгледи и практически действия не само участват в управлението на страната, но и са овластени да отговарят за политиката за интеграция на малцинствата, реализиращи се в контекста на собствената ни държава и на Европейския съюз.

Поместваме пълния текст на декларацията. Подписката под нея е открита за желаещи да се присъединят.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ВНИМАНИЕТО НА:

г-н Бойко Борисов – Министър-председател на Република България

г-н Димитър Главчев – Председател на Народното събрание

Председателите на парламентарните групи в 44-то НС

КОПИЕ ДО:

г-н Румен Радев – Президент на Република България

г-н Сотир Цацаров – Главен прокурор на Република България

г-н Жан-Клод Юнкер – Председател на Европейската комисия

г-н Антонио Таяни – Председател на Европейския Парламент

г-н Доналд Туск – Председател на Европейския съвет на ЕС

Посланици в България на страни-членки на ЕС

Медии

Уважаеми дами и господа,

С това писмо изразяваме своето крайно възмущение от един абсолютно и откровено скандален факт – назначаването на 25 май на Валери Симеонов, председател на Националния фронт за спасение на България за председател на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към МС – консултативен и координиращ политиките за малцинствата орган. Като скандално окачествяваме и самото утвърждаване на В.Симеонов за вицепремиер с ресор икономическа и демографска политика.

С каква аргументация правителството на партия „Граждани за европейско развитие на България” утвърждава политическо назначение на откровени поддръжници на фашистки и неонацистки идеологии и им гласува „доверието” да отговарят за политиките към малцинствата и тяхната интеграция, с което у нас най-често се обозначава демографската политика? Въпросът, разбира се, е риторичен – не съществува подобна аргументация, ако тя ще претендира да е основана на основополагащите принципи на демократичната държава и на Европейския съюз, в чиито основи безспорно стои зачитането на правата на човека. Случващото се е скандално, то е позорно!

Нима вече са забравени циничните и расистки изказвания на Валери Симеонов от парламентарната трибуна на 43-то на Народното събрание по адрес на ромите,  обругавайки ги като: „превърнали са се в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки? Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?“. Забравена ли е вече визията на В. Симеонов за интеграцията на ромите в българското общество? И че в предизборната програма[1] на НФСБ от 2013 г. се предлага следното решение на за интеграция на ромите: „НФСБ предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места. Да се подпомага доброволното ограничаване на раждаемостта чрез безплатно предлагане на противозачатъчни средства. Изолираните селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрации (индианските резервати в САЩ, аборигенските селища в Австралия, циганските селища в Чехия и Унгария и т.н.)“.

Забравена ли е неонацистката му визия, заложена във възраждането на идеята за модерни концентрационни лагери след повече от 70 години от края на Втората световна война? Не бе ли тази публично заявена визия шокираща до крайна степен още при лансирането й? Не е ли тя още по-шокираща днес, когато авторът на тази идея към момента е на върха на пирамидата на изпълнителната власт, когато отговаря за демографската политика, а от 25 май – и за интеграционната политика? Не е ли шокираща ситуацията, при която подобна публична, политическа фигура, вече в качеството си на коалиционен партньор в правителството, прокламира постигането на пълен 4-годишен мандат на управление и реализиране на цялостна, респективно „демографска политика” в очертаващия се отсега неин фашизоидно- расистки формат?

Основно, но не единствено към ромите е прицелът на В.Симеонов във връзка с правата и свободите на българските граждани, принадлежащи към малцинства. Същият е откровено арогантен в действията си спрямо правата и на други граждани на България. Най-пресният пример е от последната предизборна кампания, когато той блъскаше и заплашваше български граждани на границата ни с Република Турция, с цел да ги откаже от упражняване на избирателното им право[2]. Не се посвени В.Симеонов да прави крайно цинични майтапи с паметта на жертвите в Бухенвалд: „Кой знае какви майтапчийски снимки от „Бухенвалд“ имам?!“[3] в отговор на снимка в социалните мрежи на номиниран заместник-министър от квотата на Обединени патриоти,  на която той позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея „Гревен“ в Париж.  И тези цинични словесни жестикулации  ли са оценени като „заслуги”, в резултат на които е подходящо именно на В.Симеонов да бъде отредено председателството на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към МС?!

Отделен въпрос, свързан с ескалацията на несанкционирана враждебната реч, е защо прокуратурата нито се самосезира, нито се сезира от внесените от граждански организации сигнали за съдържащите се в изказванията на В. Симеонов данни за престъпление по смисъла на чл. 162 от НК за проповядване на расистки възгледи, включително от парламентарната трибуна! Този въпрос също трябва да получи своя отговор.

Отчитаме, че ставащото днес е върхът на айсберга на една продължаваща в годините политика на незачитане правата и свободите на граждани, принадлежащи към малцинства. На несанкционирано ширеща се враждебна към тях реч.  На абдикация на настоящото, а и на предходни правителства по отношение задълженията на държавата и нейните институции, поети по силата на международни договори и на политически, вкл. интеграционни инициативи на Европейския съюз. Ставащото днес е проява на плашеща ескалация в тази посока и откровена гавра с правата и достойнството на хилядите граждани с малцинствен произход в страната, както и на цялото демократично общество. Ставащото  отваря широко вратата към девалвация на авторитета на институциите, към уронване на държавните устои и е в разрез с цивилизационното развитие и израстване на националното, европейското и глобалното общество, изискващо да не забравяме уроците от историята.

В заключение ще обобщим, че е напълно недопустим управленският подход за формиране на „национално отговорно правителство”, при който хора с ултранационалистически и деструктивни за общественото развитие възгледи и практически действия не само участват в управлението на страната, но и са овластени да отговарят за политиката за интеграция на малцинствата, реализиращи се в контекста на собствената ни държава и на Европейския съюз.

Господин Министър-председател,

 С изложената по-горе аргументация настояваме Валери Симеонов да бъде освободен от отредената му на 25 май позиция като председател на НССЕИВ, както и от позицията му в правителството като вицепремиер  по демографските въпроси. Липсата на ответна реакция от този порядък ще продължи да поддържа висок градус на напрежение и възмущение в широки сегменти от обществото и ще го отклонява в изключително опасната посока на междуетническо напрежение и противопоставяне. Настояваме подобна възможност незабавно да бъде предотвратена с решителни действия от Ваша страна.

С уважение,

От Инициативна група

 ПОДПИСАЛИ ДЕКЛАРАЦИЯТА КЪМ МОМЕНТА: (По азбучен ред на имената)

  1. Абдуласамет Вели
  2. Ави Искренова
  3. Адв.Адела Качунова
  4. Айля Хасанова
  5. Айсел Джеват
  6. Албена Руневска
  7. Албена Кисьова – Враца
  8. Албена Костадинова – Социална фондация „ИндиРома 97“, Куклен
  9. Александър Антонов
  10. Александър Везенков
  11. Александър Славчев
  12. Александър Василев Тодоров
  13. Александър Димитров Тодоров
  14. Александър Кашъмов
  15. Александър Маринов
  16. Александър Старшов
  17. Анастасия Христова
  18. Ангел Ангелов
  19. Ангел Демирев
  20. Ангел Иванов
  21. Ангел Михайлов
  22. Анелия Дудина
  23. Анелия Маринова
  24. Анета Генова
  25. Андрей Чернев
  26. Ани Гринбърг
  27. Ани Енчева
  28. Ани Искренова – Бяла Слатина
  29. Ани Йорданова
  30. Ана Николова – учител НГДЕК
  31. Анжела Живкова
  32. Анна Дергачева
  33. Анна Ганева
  34. Анчо Йорданов – Сдружение „Единство“
  35. Проф. Анна Кръстева
  36. Андрей Чернев – София
  37. Андрей Митков
  38. Ани Йорданова – Разград
  39. Антоанета Маркова
  40. Антони Александров
  41. Проф. Антоний Тодоров
  42. Антонина Желязкова – МЦКЕВ
  43. Антония Валентинова -Николова
  44. Инж.Антония Захариева – РАКО – Сливен
  45. Асен Асенов – общински съветник Шумен
  46. Асен Живков
  47. Асен Карагьозов
  48. Асен Шабански
  49. Аспарух Рангелов
  50. Ася Маркова – Мюнхен
  51. Арин Николов
  52. Атанас Захариев –  Европейски център за правата на ромите, Будапеща
  53. Атанас Стоянов
  54. Ахмед Хасанов, с.Раковски
  55. Ахмед Юсеин
  56. Ачо Йорданов – Председател Сдружение „Единство“
  57. Багрян Максимов, Разград
  58. Бедрие Байрям, Кьолн
  59. Биляна Огнянова
  60. Бисер Бойчев – Бургас
  61. Биргюл Хасан
  62. Бисер Алеков, Брюксел
  63. Бойка Стойнева Христова
  64. Блажка Трепетанова
  65. Божидар Иванов
  66. Божидар Маринов
  67. Борис Георгиев
  68. Борислав Илиев
  69. Борислав Михайловски
  70. Боян Лилв
  71. Бояна Петкова- София
  72. Брет Тили
  73. Бюлен Младенов
  74. Валентина Емилова
  75. Валентина Яворова
  76. Валери Георгиев
  77. Валери Леков – актьор
  78. Ванюш Лазаров- Инициативен комитет за развитие на Северозапада
  79. Ваня Лозанова
  80. Васил Миленков
  81. Васил Чапразов
  82. Васил Стоянов
  83. Величка Стоянова
  84. Велчо Михайлов
  85. Вера Младенова
  86. Вергил Ибрям
  87. Ваня Креймър – журналист, Чикаго
  88. Васил Миленков
  89. Величка Костова
  90. Венелина Попова
  91. Венци Иванов
  92. Венци Христов
  93. Венцислав Савков, Брюксел
  94. Вера Славова
  95. Вергиния Йорданова
  96. Вероника Стоянова
  97. Весела Николова
  98. Веселин Алексиев
  99. Веселин Димитров
  100. Веселин Лаков
  101. Веселин Николов
  102. Веско Ибров
  103. Веско Перов – Котел
  104. Виктор Лилов – издател,Black Flamingo Publishing
  105. Виктория Петрова – Монтана
  106. Виктория Румянова Стоилова – Радомир
  107. Владимир Дайнов
  108. Владимир Недялков
  109. Владислав Александров
  110. Владислав Петков
  111. Върбан Томов
  112. Вяра Георгиева
  113. Галина Емилова
  114. Галина Ганева
  115. Галина Палабуюк – Председател Сдружение „Василица“
  116. Галя Лолова – РАКО-Сливен
  117. Галя Младенова
  118. Георги Богданов- Стара Загора
  119. Георги Димитров
  120. Георги Георгиев
  121. Георги Желев
  122. Доц. Георги Жечев – СУ
  123. Георги Костов
  124. Георги Найдов
  125. Георги Н. Петров
  126. Георги Петров – журналист
  127. Георги Самиров
  128. Георги Стоянов Стоянов
  129. Глория Филипова
  130. Господин Недялков
  131. Гоца Братанова
  132. Гюлси Рамаданов Асанов – Бяла Слатина
  133. Давид Еленков
  134. Данаила Левенова – Разград
  135. Даниел Димитров
  136. Даниела Йорданова Христова
  137. Даниела Димитрова – Петрич
  138. Даниела Мустава – Оснабрюг, Хамбург
  139. Даниел Димитров
  140. Даниел Леков
  141. Даниел Хубеш
  142. Даниела Николова
  143. адв. Даниела Михайлова – член на Национална коалиция „Интелект“
  144. Даника Христова – Здравен медиатор, Сливен
  145. Данина Христова
  146. Демир Борисов – РАКО – Сливен
  147. Демир Янев, Фондация „Ромска солидарност“
  148. Деница Иванова
  149. Деница Китанова
  150. Деница Любенова
  151. Десислава Симеонова
  152. Десислава Христова
  153. Деян Кюранов
  154. Деян Колев, ЦМЕДТ „Амалипе“
  155. Диан Данков – ЦМЕДТ „Интелект“
  156. Диана Пеева
  157. Диана Славкова
  158. Дилко Йорданов
  159. Диляна Ангелова
  160. Диляна Дилкова
  161. Дико Йорданов
  162. Димитрина Димитрова
  163. Димитър Атанасов – писател
  164. Димитър Димитров
  165. Димитър Грънчаров
  166. Димитър Страхилов Димитров
  167. Донка Маринва
  168. Донка Панайтова – Сдружение „Организация Дром“ – Видин
  169. Дора Василева
  170. Дора Петкова
  171. Доц. Ивайло Търнев
  172. Ева Волицер
  173. Д-р Евгений Генчев
  174. Доц. д-р Евгения Благоева
  175. Проф. Евгения Иванова
  176. Елена Гунчева
  177. Елена Недкова
  178. Елена Заркова Стоянова
  179. Елена Цолова – студентка акушерство Сливен
  180. Елеонора Димитрова
  181. Ели Христова
  182. Елица Станоева – Италия
  183. Елисавета Георгиева
  184. Еми Барух
  185. Еми Бечева
  186. Емил Енчев
  187. Емил Кало
  188. Емил Красимиров
  189. Емил Роберт Коен
  190. Емилия Матейна
  191. Емилия Славчева, Брюксел
  192. Емил Методиев
  193. Емилия Данчева
  194. Емилия Димитрова
  195. Емилия Христова
  196. Емине Юрукова
  197. Енчо Христов
  198. Жана Георгиева
  199. Жана Цонева
  200. Жана Шаламанова
  201. Жеман Хасан
  202. Женя Георгиева Георгиева – София
  203. Живка Велизарова
  204. Проф. Живка Колева-Златева – Факултет“Обща лингвистика и старобългаристика“, ВТУ
  205. Живко Живков
  206. Живко Красимиров
  207. Живко Огнянов
  208. Живко Трайков
  209. Здравка Емилова
  210. Здравко Димитров
  211. Здравко Йотов
  212. Зелма Алмалех
  213. Зина Харманджиева -Хасково
  214. Зорница Димитрова
  215. Зорница Гицова
  216. Зорница Каменова
  217. Зорница Лазарова
  218. Зорница Николова
  219. Зорница Рагьова
  220. Ива Томова
  221. Проф. Ивайло Дичев
  222. Проф.Ивайло Търнев
  223. Ивайло Динев – колектив dВерсия
  224. Ивайло Добрев
  225. Иванка Абаджиева
  226. Иванка Йорданова – студентка
  227. Ивелина Георгиева
  228. Ивелина Христова
  229. Илия Иванов – Разград
  230. Илиян Ангелов
  231. Илиян Димов
  232. Д-р Илияна Димитров – филолог, Велико Търново
  233. Илко Йорданов – Разград – Институт за изследване на населението, БАН
  234. Проф.Илона Томова
  235. Ирена Найденова
  236. Ирена Райчева
  237. Ирина Алексова
  238. Ирина Вандова
  239. Ирина Дайнова
  240. Ирина Илиева
  241. Ирина Калбанова
  242. Искра Димитрова – учител
  243. Искра Живкова
  244. Д-р Илиана Димитрова
  245. Йоана Стоянова
  246. Йордан Йорданов
  247. Йордан Танков Танковски – Скилс Консулт
  248. Йоско Енчев
  249. Ирина Калбанова
  250. Кадрин Хасанов
  251. Калин Христов
  252. Калина Бозева, „Междуетническа инициатива за човешки права“
  253. Када Велинова
  254. Калин Иванов
  255. Калин Христов – Лекари без граници
  256. Калина Василева
  257. Камелия Станчева – София
  258. Камен Макавеев, Пловдив
  259. Катя Димитрова
  260. Катя Красимирова
  261. Катя Асенова
  262. Катя Найдова
  263. Катя Николаева
  264. Катя Цекова
  265. Кети Мирчева
  266. Кирил Кирилов
  267. Проф. Кольо Видев Коев – НБУ
  268. Костадинка Самсорова
  269. Костантин Иванов
  270. Константин Момчев
  271. Константин Д.Николов
  272. Костадин Тончеклиев
  273. Красен Станчев  – преподавател, икономист
  274. Красимир Живков
  275. Кремена Будинова – Фондация Рома свят 21
  276. Кристиян Веселинов
  277. Къдри Ахмедов Уланов
  278. Леа Вайсова
  279. Леа Коен
  280. Лили Михайлова
  281. Лилия Макавеева
  282. Лилия Славчева
  283. Лилияна Александриева
  284. Проф. Лиляна Деянова
  285. Лиляна Младенова, Сеново
  286. Лина Деген
  287. Лъчезар Маринополски
  288. Люба Батембергска -фондация С.Е.Г.А
  289. Любомир Димитров – фондация „Рома Лом“
  290. Любомир Любенов
  291. Д-р Любимир Стойчен, ИИНЧ при БАН
  292. Любослава Веселинова
  293. Людмила Драгоева – Член на Сдружение Via Civic
  294. Людмила Станчева – фондация „Рома Лом“
  295. Людмила Стоин
  296. Лора Василева
  297. Лъчезар Маринополски
  298. Магдалена Симеонова – студентка по акушерство – Сливен
  299. Проф. Майя Грекова
  300. Маргарита Иванова – Разград
  301. Проф. Маргарита Карамихова – ВТУ
  302. Маргарита  Светославова Христова – Германия
  303. Мариана Господинова Драганчева
  304. Марин Бодаков
  305. Марин Николов
  306. Проф.Мариана Мандева – ВТУ
  307. Марио Маринов
  308. Мария Атанасова
  309. Мария Митл – Германия
  310. Мария Панайотова – мед.сестра, Сливен
  311. Мария Попова – преводач
  312. Мария Спирова – журналист, редактор в правно издателство, Великобритания
  313. Мария Георгиева Харбова
  314. Марияна Маркова – СНЦ  Народно читалище „Вазово“-2007
  315. Марияна Христова
  316. Марк Босани
  317. Марко Маринов
  318. Марко Хайдиняк
  319. Марта Димитрова Методиева
  320. Мария Костова
  321. Марияна Борисова – юрист
  322. Маряна Маркова
  323. Марияна Мандева
  324. Марияна Маркова – Фондация „Здравето на ромите“,Сливен
  325. Мартина Иванова Станева-Антонова
  326. Матилда Попова
  327. Мая Андреева
  328. Метин Шефкет
  329. Мехмед Шерифов – Хамбург
  330. Миглена Йорданова
  331. Миглена Михайлова – СНЦ „Лидер“ – Благоевград
  332. Мила Минева
  333. Милена Атанасова
  334. Милена Димитрова
  335. Милена Друмева
  336. Милена Йорданова
  337. Милена Енчева
  338. Миглена Чубар Авгарски
  339. Милена Михайлова – НЦСЕР, Благоевград
  340. Миленко Миленков
  341. Милка Атанасова
  342. Милка Дишкова
  343. Мими Данкова, студентка – Разград
  344. Мими Йорданова – Хасково
  345. Мирела Заричинова
  346. Мирослав Ангелов
  347. Мирослав Емилов – Фондация „Здравето на ромите“, Сливен
  348. Миряна Маламин – Сирийски
  349. Митко Минков
  350. Митко Найдов
  351. Доц. Михаил Иванов – София
  352. Михаил Истилянов
  353. Михаил Куртев
  354. Михаил Сървански
  355. Митко Минков
  356. Митко Найдов
  357. Михаил Иванов
  358. Момчил Христов
  359. Надя Асенова
  360. Надя Бонева
  361. Надежда Петрова
  362. Надя Бонева
  363. Проф.Надя Данова
  364. Наталия Георгиева, учител, с.Замфир
  365. Наталия Христова – Хамбург
  366. Наталия Цекова – актриса
  367. Наташа Асенова
  368. Невена Коцева
  369. Невена Пашова
  370. Неда Генова – колектив dВерсия
  371. Недялко Дишков
  372. Нели Георгиева
  373. Нели Кацарова
  374. Нели Перова, Котел
  375. Николай Бенчев
  376. Николай Кирилов –  Постоянна ромска конференция
  377. Николай Митков
  378. Николай Николов от сдружение „Център за стратегии по проблемите на малцинствата“-Варна
  379. Николай Славов
  380. Орлин Александров
  381. Доц.д-р Огнян Боюклиев – ИИИ при БАН
  382. Огнян Исаев, журналист
  383. Огнян Огнянов
  384. Орлин Атанасов
  385. Орлин Йорданов – учител НГДЕН
  386. Павел Попов
  387. Павлина Гаджева
  388. Панайот Панайотов
  389. Панчо Костов
  390. Паола Пацева
  391. Патрисия Райчева
  392. Пенка Райкова
  393. Петър Цветанов – Национална мрежа на здравните медиатори
  394. Петрана Райчева
  395. Петя Василева
  396. Проф. Петя Кабакчиева
  397. Петя Русева – РАКО-Сливен
  398. Пирин Маринов
  399. Рада Борисова
  400. Рада Цанева
  401. Радка Янева
  402. д-р Радосвета Стаменкова
  403. Радослав Димитров
  404. Радослав Стоянов
  405. Радослав Христов
  406. Радост Андонова
  407. Радост Захариева
  408. Радост Христова
  409. Радостина Антова
  410. Радостин Манов
  411. Райко Весов
  412. Райчо Димитров
  413. Райко Живков – общински съветник Пазарджик
  414. Райна Трайкова – Фондация Инициатива за социално израстване
  415. Райна Цекова
  416. Райчо Райчев
  417. Ралица Живкова
  418. Рафаел Чичек
  419. Иеромонах Рафаил/Росен/Стефанов
  420. Райна Цекова
  421. Райчо Райчев
  422. Ралица Живкова
  423. Рая Апостолова
  424. Рая Пеева
  425. Рая Раева
  426. Ремзие Ахмедова, с. Раковски
  427. Ренета Иванова
  428. Ренета Лидкова
  429. Ренета Райнова
  430. Росен Георгиев
  431. Росица Болгурова
  432. Росица Христова Милкова
  433. Росица Заркова Стоянова
  434. Ружди Мехмедов – общински съветник Пещера
  435. Румен Аврамов
  436. Румен Асенов
  437. Румен Петров
  438. Румян Русинов –
  439. Румян Сечков – Фондация С.Е.Г.А
  440. Сара Железчева – РАКО – Сливен
  441. Саша Кирилова
  442. Сашо Йорданов – Здравен медиатор, Сливен
  443. Сашо Зафиров
  444. Сашо Ковачев – сдружение Ларго, Кюстендил
  445. Света Димитрова
  446. Светла Баева
  447. Светла Бъчварова
  448. Светла Ганева
  449. Светла Георгиева
  450. Светла Димитрова
  451. Светла Дренска – физик
  452. Светла Енчева
  453. Светла Красимирова
  454. Светла Камбурова
  455. Светлана Василева
  456. Светлана Димитрова
  457. Светлана Перпериева
  458. Светли Ицов
  459. Светлин Райков – Инициативен комитет за развитие на Северозапада
  460. Сеслав Кючуков
  461. Севда Нанова – София
  462. Сехер Максимова, мед.сестра, Разград
  463. Сехер Сафкова, Брюксел
  464. Силва Симеонов
  465. Славка Каракушева
  466. Славчо Христов, Сеново
  467. Сиана Атанасова
  468. Силвия Станчева
  469. Силвия Яшарова
  470. Славка Каракушева
  471. Д-р Стоянка Черкезова, ИИНЧ , БАН
  472. Снежата Зерул
  473. Спас Манолов
  474. Спасимир Кирилов
  475. Спаска Петрова,  Сдружение „Нов път“ – Хайредин
  476. Соломон Бали
  477. Станислав Георгиев – Русе
  478. Стела Костова – РАКО
  479. Спасимир Кирилов
  480. Соня Живкова
  481. Станимир Иванов – РАКО – Сливен
  482. Стела-Магрисо Нанов
  483. Стелиян Вълков
  484. Стелиан Радев
  485. Стефан Бошнаков
  486. Стефан Дечев
  487. Стефан Джамбазов
  488. Стефан Кръстев
  489. Стефан Куцаройа
  490. Стефан Кръстев
  491. д-р Стефан Панайотов – Фондация „Здравето на ромите“ Сливен
  492. Стефан Перов – Котел
  493. Стефан Филипов
  494. Стефания Каменова
  495. Стефка Памукова
  496. Стоян Костадинов Стоянов
  497. Сунай Мустава – Оснабрюг, Германия
  498. Тайфур Хюсеинов – журналисти
  499. Тамара Йосиф Герджикова
  500. Тамара Кралич
  501. Тано Бечев
  502. Таня Братанова
  503. Таня Денева
  504. Таня Истилянова
  505. Таня Йорданова
  506. Таня Кунева – РАКО – Сливен
  507. Таня Христова
  508. Татяна Тодорова
  509. Татяна Кирилова – фондация „Рома“ – Лом
  510. Теодора Крумова
  511. Теодора Николова
  512. Тодор Дърлянов
  513. Тони Валята
  514. Трайко Георгиев
  515. Трайчо Стаменов
  516. Халиме Шерифова – Хамбург
  517. Христина Райчева
  518. Христо Ангелов
  519. Христо Кючуков
  520. Фаня Гадуларова, Сдружение „Ромите на село“ – Карлово
  521. Февзие Кязим
  522. Христина Райчева
  523. Христо Ангелова
  524. Христо Кючуков
  525. Хюсеин Дерели
  526. Цвета Петкова
  527. Цветанка Аврамова
  528. Цветелина Цекова
  529. Цветомир Ненов
  530. Ценко Братанов
  531. Чавдар Иванов
  532. Юксел Яшаров – СНЦ „Слънце за всеки“, Пещера
  533. Юлиан Христов
  534. Юлиана Методиева
  535. Юлия Илиева
  536. Юлия Костова
  537. Явор Алексиев
  538. Явор Караиванов
  539. Явор Петровски
  540. Ягода Недялкова
  541. Яна Папазова
  542. Яница Емилова
  543. Янка Гоцева
  544. Янка Йорданова
  545. Янка Кривонова
  546. Янко Ценов
  547. Янаки Костов
  548. Проф.Янка Тоцева
  549. Яница Емилова
  550. Яна Пенкин
  551. Янаки Иванов Костов
  552. Янка Йорданова
  553. Янко Кривонозов
  554. Янко Ценков
  555. Янаки Костов

 

[1] http://nfsb.bg/public/IZBORNA_PROGRAMA_NFSB_2013.pdf

[2]https://nova.bg/news/view/2017/03/24/177430/%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D1%86%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BA%D0%BF%D0%BF-%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

[3] http://www.segabg.com/article.php?id=854735

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.