От 5-ти до 12 клас продължава онлайн обучението, в понеделник малките са в клас

В навечерието на Новата 2021 г. миниcтърът нa нa oбрaзoвaниeтo и нaукaтa Крacимир Вълчeв издaдe зaпoвeд oтнocнo прoдължaвaнe нa oбучeниeтo oт рaзcтoяниe в eлeктрoннa cрeдa зa учeницитe oт 5-и дo 12-и клac, записани в дневна, вечерна, задочна, индивидуална и комбинирана форма на обучение и в дуална система на обучение, да се осъществява, доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

Заповедта е във връзка с усложнената епидемична ситуация в страната. Това съобщават от Регионалното управление на образованието в София-град на директорите на столичните училища, предаде БТА.

Според последните планове на властите – виж тук –  учениците от 1-ви до 4-ти клас ще започнат нормално обучение от началото на следващата седмица. От МОН цитират научни изследвания, че малките деца в по-малка степен са преносители на заразата и по-малко допринасят за усложняване на обстановката с коронавируса, отколкото големите ученици.

В отворено писмо до медите учители се обявиха срещу връщането на децата в клас от 4 януари. От неформалното обединение „Учители за безопасно образование“ изразиха категоричното си несъгласие за възстановяване на учебния процес от 4 януари. Мотивите им са, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени, както и че има риск от трета вълна новозаразени след масовото празнуване на Коледа и Нова година.

Друг мотив е липсата на висок клас предпазни средства за учителите, липсата на вентилационни системи в училищата и типичните за това време грипни вируси.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.