От Амалипе предупреждават: да не се създаде етническо напрежение!

В ромските квартали има медиатори, които дават разяснения за заразата, какво трябва да се прави при наложена карантина и следят за семействата, завръщащи се от чужбина. Това каза пред БНР Теодора Крумова, програмен директор на „Амалипе“ . Медиаторите информират за пристигащите от други места хора общините и щабовете по места, за да могат да вземат съответните мерки.

Да се внимава, за да не се създаде напрежение, което да прерасне в етническо, категорична беше тя и добави, че мерките трябва да важат еднакво за всички.

Тя посочи, че образователните медиатори също са на терен заради започналото дистанционно онлайн обучение. Център „Амалипе“ има 30 медиатори, а от МОН има назначени 1500 образователни медиатори. По думите й те също трябва да бъдат оборудвани с предпазни средства.

„В по-малките населени места хората спазват правилата и са изключително дисциплинирани. Ако излизат, излизат само по един и то с маски“, каза Крумова.

Според Крумова дистанционното обучение е на две скорости, защото около една четвърт от учениците нямат собствени устройства вкъщи – примерно имат един телефон, който е на родителите, а децата са повече в семейството

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.