От Канада до Колумбия избухват протести срещу наследството на насилие, експлоатация и културно заличаване

 

 

Докато статуи на кралици и конквистадори се срутват на фона на протести в Северна и Южна Америка, коренното население в Канада настоява да се признае горчивото наследство на колониализма в целия регион от клането и културното заличаване.

От Северния полярен кръг до Огнена земя американските коренни жители атакуват католическата църква, националните правителства и други могъщи институции.В Канада ужасяващото откриване на необозначените гробове на деца от коренното население в близост до бивши католически интернати, стана причина за широки призиви за признаване на страданията от колонизационната история на страната и структурни неравенства, които могат да се създадат и днес.

След избирането си миналия месец за президент на новото учредително събрание на Чили, Елиса Лонкон, член на най-голямата коренна група в Чили, Mapuche, изрази солидарност с нациите-основателки и осъди интернатите в Канада, където хиляди деца загинаха в продължение на един век. „Позорно е как колониализмът е атакувал бъдещето на местните етноси“, каза тя. Лондон ще председателства изготвянето на нова чилийска конституция, която ще замести документа от епохата на Пиночет. В тази конституция не е признато коренното население на страната, поради което то трябва да се присъедини към 12,8% от жителите. „Възможно е, братя, сестри и приятели, да открием Чили отново“, каза тя.

Резидентните училища в Канада бяха част от политика за насилствено асимилиране на деца от коренното население в колониално общество, при което в продължение на един век от семействата им бяха отнети поне 150 000 деца.„Част от това беше отнемането на деца от техните семейства, изселването на коренното население … всички тези инструменти на политиката лишиха коренното население от тяхната земя. Оттам Канада успя да използва по-лесно природните ресурси и да изгради своята икономика. “ Неотдавнашното откриване на повече от 1300 необозначени гробове на местата на бивши училища предизвика изблик на отвращение, при което протестиращите хвърляха боя по църкви и сваляха статуи на кралица Виктория и кралица Елизабет II.

 

Такива инциденти отразяват протести в цяла Америка, където коренното население все повече се противопоставя на традиционното почитане на колонизаторите. Когато Чили избухна в знак на протест през 2019 г., статуи на испански конкистадори бяха съборени и в някои случаи заменени с изображения на местни герои.

 

По същия начин, докато тази година Колумбия беше залята от демонстрации срещу бедността, статуи на колонизатори отново бяха обект на протестиращи, които заявиха, че статуите представляват тираните на завоевателната клас и нейните бойни акции „Това [са] символи, които представляват робство и потисничество“, каза Тата Педро Веласко, лидер на народа Мисак от провинция Кавказа. В първия ден на национална стачка протестиращите в Мисак в Кали свалиха статуя на Себастиан де Белалкасар, испанец, който основава града (както и еквадорската столица Кито), но отдавна е презиран от много местни общности на Анд.

В края на юни паметник на изследователя Христофор Колумб беше свален в Баранкила, голям град на карибското крайбрежие на Колумбия. Властите премахнаха и статуя на южноамериканския герой за независимост Симон Боливар, притеснен, че тя също може да се срути.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.