От малките градчета до мегаполисите, САЩ са сцена на най-големите демонстрации за расова справедливост

Споделете статията:

За изминалия уикенд бяха планирани демонстрации навсякъде в САЩ, с искане за расова справедливост след смъртта на Джордж Флойд при ареста му в Минеаполис. Митингите стигнаха и до по-малки общности, включително едно източно тексаско градче, някога пристан на Ку Клукс Клан, съобщава Ройтерс.

Според наблюденията на медията, вероятно никъде бързо развиващото се, много-расово измерение на протестите не е по-очевидно от това в малкото източно тексаско градче, на име Видор, една от стотиците американски общности, известни преди десетилетия като „градовете на залеза”, защото чернокожите не са били добре дошли там след залез слънце.

В събота десетки бели и чернокожи протестираха във Видор, някогашната крепост на Ку Клукс Клан, понесли плакати, на които пишеше „Black Lives Matter”. Протестите им разкриват спектъра на подновените призиви за расово равенство, отекващи пет месеца преди президентските избори на 03.11.

На други места в южните щати, например в родното място на Флойд,  Рейфърд, Северна Каролина, стотици хора се изредиха в църквата, за да отдадат почитта си към него по време на възпоменателната служба за членовете на семейството му. Погребението на Флойд ще се състои във вторник, в Хюстън, където той е живял преди да се премести в Минеаполис.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.