Отбелязване на годишнина от смъртта на 18-годишния Майкъл Браун

Няколкостотин души се събраха вчера, за да отбележат годишнина от смъртта на 18-годишния Майкъл Браун. Стрелбата на бял полицай, довела до смъртта на невъоръжния чернокож тийнейджър, предизвика протести и национален дебат за расизма и справедливостта, съобщава Ройтерс.

Семейства с колички, множество бели, черни, млади и стари хора се събраха в предградието в Сейнт Луис, населено предимно с чернокожи, където осемнайсетгодишният Майкъл Браун бе застрелян на 09.08.2014г.

След четири и половина минути мълчание, което символизираше четирите и половина часа, през които тялото на Браун лежа насред улицата, след като бе застрелян, бяха пуснати да летят два бели гълъба. После тълпата пое в мълчаливо шествие, за да почете Браун и други, загинали от ръката на полицай. Предвиждат се събирания и в други градове, включително Ню Йорк.

Смъртта на Браун беше последвана от месеци на протести, включително до бунтове и палежи. Възникна и ново движение с лоузнг „Животът на черните има значение”, което се бори за по-добро третиране на малцинствата от полицията.

Организаторите на неделните прояви казват, че целта им е да поддържат активно националното движение, възникнало след убийството на Браун и на други невъоръжени чернокожи от полицаи в американски градове, включително Ню Йорк, Синсинати, Балтимор и северен Чарлстън, Южна Каролина.

В петък беше добавено ново име към този списък. Тогава невъоръженият чернокож колежанин Кристиан Тейлър беше застрелян от белокож полицай в Арлингтън, Тексас. От полицията твърдят, че Тейлър е убит при разследване кражба в авто-магазин в град в региона на Далас. За случая е уведомено ФБР.

Във Фъргюсън беше издигнат мемориал от мечета, свещи и цветя до улицата, където Браун е убит. На тротоара, на няколко крачки мястото на смъртта му, беше поставен и метален гълъб, а асфалтът, където кръвта на момчето образувала локва, е сменен.

Майкъл Браун Старши, бащата на убития Браун, носеше на събитието тениска със снимката на сина си и надписа „Избрани за промяна”. Други развяваха плакати, на които пишеше „Животът на черните има значение” и призиви за справедливост спрямо убитите от полицията. Според федералния доклад полицаят Дарън Уилсън не е нарушил никакви закони, когато е застрелял Браун. В него обаче се подчертава, че полицейският участък във Фъргюсън от години нарушава правата на чернокожото население в града.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.