Отчаяните бежанци от Мианмар бягат в Тайланд и Индия

Ескалиращата криза на Мианмар прелива през нейните граници, след като хиляди бежанци търсят сигурно убежище в Индия и Тайланд след военния преврат и кървавите репресии срещу протестиращите срещу преврата.

Властите в двете страни се опитаха да блокират новопристигналите, страхувайки се, че постоянният поток може да се превърне в наводнение, ако вълненията, разпространяващи се в Мианмар, се влошат. Висш служител на ООН предупреди миналата седмица, че страната е „на ръба да се превърне в пропаднала държава“, ако скоро не бъдат предприети действия за спиране на кръвопролитията.

Катастрофалните човешки разходи за бруталната политика на режима са видими в претъпканите бежански лагери в Бангладеш, където живеят стотици хиляди бежанци от рохинджа. Повечето избягаха след военна кампания, започнала през 2017 г., и оттогава живеят в неизвестност.

 

 

Избухването на Covid в китайския граничен град Руили, за което властите казаха, че са проследили до случаите на вируси, внесени от Мианмар, е поредното напомняне за рисковете от големи трансгранични движения на хора в пандемична епоха. Агенцията на ООН за бежанците подчерта „дългогодишната история на съседите на Мианмар“ за защита на бежанците от страната и издаде остро предупреждение, че съгласно международното право е незаконно блокирането на хора, търсещи убежище.

 

Децата, жените и мъжете, които бягат за живота си, трябва да получат убежище ”, каза Джилиан Тригс, помощник на върховния комисар по защита в ВКБООН. „Тъй като ситуацията в Мианмар се влошава допълнително, ние призоваваме държавите да продължат своята спасителна хуманитарна традиция за защита на живота на всички принудени да избягат.“

 

Най-малко 550 цивилни са загинали, включително 46 деца, в протести, които разтърсиха големите градове на Мианмар, откакто военните взеха властта при февруарски преврат, заяви водеща правозащитна група. Повече от 2750 души също са задържани или осъдени, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници в Мианмар.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.