Отхвърлиха идеите на ВМРО за шпицкоманди

ГЕРБ се отказа, в крайна сметка, от подкрепата си за идеята на ВМРО да се създадат доброволни формирования към МВР. В пленарната зала депутатите на Бойко Борисов се въздържаха да го одобрят заради ожесточената съпротива на ДПС. Оттам изразиха опасението за създаване на“ двувластие в малките населени места с тези шпицкоманди“.

Както Маргиналия писа – виж тук – Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред даде зелена светлина на предложението на ВМРО за създаване на доброволни отряди към МВР на второ четене. Предстоеше предложенията за промени в закона за МВР да влязат в пленарна зала и да бъде решено окончателно дали те ще бъдат приети или отхвърлени.

При обсъжданията депутатите се разделиха заради идеята да се позволи на доброволците да проверяват документите на гражданите. Това стресна БСП. “Вие вървите, появява се някакъв човек, вади някаква карта и казва: дайте си документите за проверка. Това нарушава принципа на доброволните формирования”, обезпокои се соцдепутатът Росен Малинов.

Депутатите на Ахмед Доган определиха доброволните отряди като “шпицкоманди”, които ще станат основата за “двувластие” в малките населени места. “Г-н министър, не ви е необходимо онези дружинки, които г-н Каракачанов ги беше създал с кафяви дрехи, да ги прехвърли към вас, за да ги узаконите”, обърна се Рамадан Аталай от движението към отсъстващия шеф на МВР Младен Маринов. И призова герберите да не дават отново подкрепата си за предложението, е цитиран Аталай от „Сега„.

Вносителите защитават идеята си, че доброволците ще действат само при планови операции на МВР и съвместно с органите на реда. “В малкото населено място те са познати – всички, включително криминалният контингент, ги знаят, че са сътрудници на полицията, те ще се представят и ще кажат: ти вършиш някакво нарушение или се каниш да извършиш такова, снемаме ти самоличността, предупреждаваме те. И това мисля, че ще има изключително респектиращо въздействие върху тези маргинали, които безчинстват в определени краища на страната”, описа представата си за доброволчеството Искрен Веселинов от ВМРО. Патриотите заплашително обявиха, че доброволците ще действат и срещу „клановете“, които подкрепяли ДПС по време на избори.

След ожесточени спорове от ДПС поискаха почивка, за да се обсъди идеята още веднъж извън пленарната зала. При последвалото гласуване повечето депутати се въздържаха, с което инициативата на патриотите пропадна. Гласуването недвусмислено показа, че парламентаристите от ГЕРБ са преосмислили подкрепата си, тъй като без техните гласове предложението нямаше как да бъде одобрено.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.