Отложено дело срещу Юлиана Методиева и заседание по делото за побоя в трамвай 20

Заседанието по делото Дянко Марков срещу Юлиана Методиева беше отложено за 18 май. Както „Маргиналия“ вече писа, то трябваше да се състои вчера. Адвокат Захари Генов се отказва да го води по здравословни причини. Упълномощеният нов адвокат поиска отлагане с аргумента, че има нужда от време да се запознае с материалите по делото. Съдията предупреди Дянко Марков, че ако на следващото заседание не си осигури адекватна защита, може да получи глоба от 1000 лв.

Това е второто дело на бившия легионер и депутат от 37-ото и 38-ото Народно събрание Дянко Марков срещу „Маргиналия“. Първото беше срещу целия екип на сайта и почетните членове на сдружение „Маргиналия“ заради отвореното писмо към евродепутата Андрей Ковачев „Какво означават гастролите на антисемита Дянко Марков в европейския парламент“. Тогава Софийският градски съд оправда Емил Коен, Юлиана Методиева, Светла Енчева, Марта Методиева, Жана Николова, Татяна Ваксберг, както и за почетните му членове Надя Данова, Михаил Иванов, Димитър Вацов и Евгения Иванова, и осъди Дянко Марков да плати 5 лева за разноските по делото.

Новото дело, в което Дянков съди само Юлиана Методиева, беше заведено на 4 октомври 2016 г. заради статията ѝ „Внимавайте с антисемитите, могат да ви осъдят“. Този втори съдебен казус влезе в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ. Жалбоподателят Дянко Марков смята фразата „Какво предизвикателство е търсено с демонстративния показ пред Европа на ноторно известния антисемит Дянко Марков“ за унизителна и съставомерна по Наказателния кодекс и настоява Юлиана Методиева да бъде привлечена към наказателна отговорност за извършеното от нея престъпление и получи съответното наказание.

Юлиана Методиева отказва възможността делото да бъде прекратено заради процедурни грешки и настоява то да се гледа по същество.

И в двете наказателни дела Дянко Марков твърди, че никога не е бил антисемит. През 1999 г.издава книгата „Легионерството. Възникване, историческа роля и съдба“, намерила възторжени последователи. Неговото членство в СМНЛ/СБНЛ е през времето, когато Главен водач на Легиона е Иван Дочев. Книгата на Дочев, личен приятел на Химлер, е със заглавие „Кои сме ние и за какво се борим“, публикувана през 1938 г. В нея има специална глава „България за българите“. Ето пасаж от нея (курсив: „Маргиналия“):

„Ако ние допуснем в чистата българска кръв с една лекота и безразсъдност да се примеси чужда такава, новата ни държава може да бъде подхвърлена на опасност. На изневяра. Ратувайки за новата наша държава, ние я виждаме държава на българите, чистите, кръвни братя българи. Днес, може би, кръвта остана най-сигурната гаранция за това в жилите на българите, на тия, които ще съставляват, изразяват, особено ръководят българската държава, трябва да тече чисто българска кръв!

Има голяма вероятност да бъде отложено и заседанието по делото във връзка с побоя в трамвай 20. То е насрочено за днес от 13 часа в Софийския районен съд.

Делото е срещу група неонацисти, извършили на 6 юни 2010 година нападение в трамвай 20 срещу младежи с леви убеждения. Седем години по-късно то все още не е започнало по същество. Два пъти случаят е връщан на ниво досъдебно производство, след което всяко заседание се отлага, припомниха за „Маргиналия“ близки на пострадалите.

Битите на 6 юни преди пет години младежи са отивали на митинг в подкрепа на чужденците пред центъра за задържане на чужденци в Бусманци. Нападателите, скрили лицата си под маски и качулки, са били въоръжени с метални пръти, боксове и бутилки. Две от жертвите – Борис Боев и Димитър Панайотов – бяха настанени в болница с мозъчни сътресения, счупени ръце и множество охлузни рани. За Борис Боев това беше второто нападение от страна на неонацисти, в резултат на което той получава сътресение на мозъка.

Обвиняемите са Димитър Лазаров, Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Ел Макуси, Матея Пенев и Росен Кънев. Имената им се свързват с неонацистката група „Национална съпротива“, като един от тях – Димитър Лазаров, е сочен и от МВР, и от антинацистки настроени активисти, за лидер на тази група. Въпреки това делото не е за престъпление от омраза, а по „хулигански подбуди“. Близките на пострадалите не престават да твърдят, че побоят е проява не на хулиганство, а на фашизъм.

Междувременно един от обвиняемите – Димитър Лазаров – беше кандидат за депутат от партията ВМРО, която е част от управляващата коалиция в рамките на „Обединени патриоти“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.