Отново полицаи застреляха тъмнокож в САЩ

Полицията в Луизиана застреля тъмнокож младеж при опит да го арестува, а правозащитници обявиха инцидента за поредния случай на полицейско насилие, съобщава телевизионният канал ABC.

Стрелбата се е случила в град Лафайет, щат Луизиана и беше заснета от очевидци. Американският съюз за граждански права и свободи определи инцидента като “ужасен случай на проява на полицейско насилие над чернокожи, довел до смърт”, съобщава каналът.

От местната полиция съобщиха, че органите на реда били повикани в малък магазин заради мъж, който заплашвал продавача с нож. По време на ареста той се опитал да избяга, след това полицията използва електрошок, за да го спре, но това се оказало неефективно. След като мъжът с ножа се насочил към друг магазин, полицията открила огън. Съобщава се, че мъртвият е 31-годишният Трайфорд Пелерин.

Майката на Трайфорд заяви, че синът й е интелигентен, срамежлив и е потърсил терапия за социална тревожност. Нейните адвокати планират да съдят полицията за смъртта на Трейфорд Пелерин в петък вечер.

Смъртта на Пелерин накара тълпа протестиращи да се съберат в събота и да демонстрират срещу последната фатална полицейска стрелба. Те бяха разпръснати от полицията.

Според семейството му, Пелерин може да е имал криза, започна и частно разследване, за да се изясни въобще имал ли е нож застреляният, както твърди полицията.

„Полицията на Лафайет застреля Пелерин няколко пъти, когато той се отдалечи от тях, казва Маргарет Хуанг, президент и изпълнителен директор на Юридическия център за борба с бедността. – Убийството му изисква анализ на прекомерната употреба на сила от органите на реда“.

Във видеото, заснето от очевидци, което бе разпространено в социалните мрежи, най-малко шестима полицаи обграждат младежа, докато той се опитва да влезе в магазина и стрелят по него от близко разстояние около 10 пъти.

Щатската полиция започна разследване на инцидента.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.