Отпуска за жените заради „онези дни в месеца“ – някои държави вече я прилагат

 

Жените в някои държави в Азия  не говорят за менструацията си с мъже. Тази тема е табу.

Но именно в страните, в които темата е чувствителна и не се споменава на висок глас, има специални отпуски, които дамите могат да вземат, ако са в цикъл. В Япония подобна възможност съществува от повече от 70 години, в Южна Корея – от 50-те години на миналия век.

Дори и консервативни нации като китайската и индийската възприемат политики за отпуск за жените в цикъл.

Въпреки това феминистките са разделени на две по темата и се колебаят дали подобни почивни дни са огромна крачка напред в защитата правата на жените, или напротив – са символ на дискриминация. Някои смятат, че работещите жени трябва да имат правото на отпуск в онези дни от месеца, други – че това представя жените като по-малко способни да се справят.

Япония представя политиката за отпуск заради менструация още през 40-те. Преди това в продължение на десетилетия работничките във фабриките им е гарантирана подобна почивка заради тежкия труд и лошите хигиенни условия. След Втората световна война същото право е предоставено на всички работещи жени, за да бъдат насърчени да се включат на пазара на труда.

Първоначално сравнително висок процент се възползват – около 26 на сто. Процентът зависи от това колко жени в колектива съобщават за дисменорея – състояние на крайно болезнена менструация, която пречи на извършването на елементарни ежедневни дейности.

С напредване на времето все по-малко жени използват въпросния отпуск. Според правителствено проучване от 2017 г., едва 0,9 на сто от жените в Япония си взимат почивни дни заради месечния си цикъл. В Южна Корея числата също спадат сериозно.

Въпреки че много компании в Япония предоставят почивка заради менструация, те не са задължени да заплатят въпросния отпуск. А някои жени дори не са наясно, че имат подобна опция, защото мениджърите им удобно я премълчават.

Жените вече водят трудна битка срещу огромните разлики в заплащането между половете и срещу ниския брой на жени на лидерски позиции. Въпреки че дискриминацията е подсъдна в редица държави, жените са принуждавани да напуснат, ако забременеят. В страни като Япония пък да си вземеш отпуск така или иначе се разглежда почти като провинение.

Затова и когато жена реши да се възползва от полагаемия си отпуск заради цикъла си, околните се чудят как смее и как въобще е успяла да съобщи на шефовете си. И дали не е по-добре просто да излъже, че е болна, за да получи малко почивка в тези трудни дни.

Освен това менструацията си остава деликатна тема. Когато жените си купуват тампони, продавачите обикновено ги опаковат в непрозрачни пликове, сякаш са нещо, което на всяка цена трябва да бъде скрито.

Ако пък кажеш, че си взимаш отпуска заради цикъла си, излиза, че не си толкова добра, колкото мъжете.

В други азиатски държави обаче възможността за почивни дни заради менструация са не само в подкрепа на служителите – те са и политическа заявка. Индийска компания за доставка на храна по домовете заявява, че предоставя опцията на своите жени в екипа, защото иска да докаже, че цикълът не е нещо срамно, както се смята в Индия.

Подобен ход е забележителен в държава, в която на жените понякога не им е позволено да готвят или да докосват околните, ако са в цикъл.

Според проучване от 2014 г. над 70 на сто от майките учат дъщерите си, че месечният цикъл е „мръсен“. Въпреки това инициативата на фирмата за доставки е посрещната с неодобрение в социалните мрежи, защото някои приемат, че тя ще разубеди мениджърите да наемат повече жени.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.