Отричащи Холокоста неонацисти са сред поддръжниците на Тръмп нахлули в Капитолия на САЩ

Привържениците на бялото превъзходство и отрицателите на Холокоста бяха сред поддръжниците на Тръмп, които окупираха насилствено Капитолия в сряда. Eксперти, привърженици на крайно десния екстремизъм, нарекоха щурмуването дразнещ, но естествен продукт на години на насилие и омразна реторика, породени от дезинформация и конспиративни теории.

Членовете на крайнодясните групи, включително Горди момчета, се присъединиха към тълпите, които се събираха във Вашингтон, за да приветстват президента на САЩ Доналд Тръмп, докато той ги призова да протестират срещу преброяването на гласовете в Изборния колеж в Конгреса, потвърждаващи победата на избрания президент Джо Байдън. След това се насочиха към Капитолия. В тълпите бяха забелязани и членове на по-малки супремасистки и неонацистки групи. Снимана е полиция, която спира мъж, посочен като водещ организатор на конспиративната теория QAnon, да нахлуе в пода на Сената.

Онлайн форумите, популярни сред привържениците на Тръмп, публикуваха възторжени публикации за хаотичните сцени, излъчвани от Капитолия. Хиляди съобщения има и в Parler, дясна алтернатива на Twitter, с  хаштаг #civilwar или други варианти на термина.

Тим „Baked Alaska“ Gionet, неонацист, известен с популяризирането на антисемитски теории на конспирацията, публикува видео, в което се вижда как поддръжниците на Тръмп в „Направи Америка отново велика“ и „Бог да благослови Тръмп“ си правят селфита с офицери, които спокойно ги подканват да напуснат помещенията. Поддръжниците на Тръмп разговаряха помежду си, смееха се и казваха на офицерите и помежду си: „Това е само началото“.

Тълпата от поддръжници на Тръмп в Капитолия включваше и привърженици на „армията на Гройпер“, разхлабена мрежа от бели супремасистки, която включва основния глас на „Първа Америка“ Ник Фуентес.

Фуентес е идеолог на превъзходството на бялата раса, който постави под съмнение броя на убитите евреи в Холокоста и вярва, че Израел има зловредно влияние върху американската политика. Фуентес, който иска да прокара основния консерватизъм към белия национализъм, беше забранен от YouTube миналата година заради речта на омразата.

Друг протестиращ бе забелязан да спортува с тениска „Camp Auschwitz“.

Джонатан Грийнблат, главен изпълнителен директор на Лигата за борба с клеветата, заяви, че действията на тълпата са „очевидно съвместими“ с конспиративната риторика на QAnon и убеждението, че Тръмп тайно се бори с дълбоки държавни врагове и канибали, почитащи сатаната, опериращи дете с пръстен за трафик на секс.

„QAnon призовава към този вид лудост от години“, каза Грийнблат.

Twitter премахна акаунта на Доналд Тръмп в петък, а Марк Зукърбърг спря достъпа на Тръмп във Facebook, но в двете платформи поддръжниците на Тръмп използват хаштага #StormTheCapitol, за да документират хаоса със снимки или видео и да приветстват тълпата.

Повече от 1 милион споменавания за „гражданска война“ и „щурм на столицата“ се появиха в публикации в Twitter до сряда вечерта, според анализ на медийната разузнавателна фирма Zignal Labs.

Орен Сегал, вицепрезидент на Центъра за екстремизъм на ADL, заяви, че е забелязал членове на други бели супремасистки и неонацистки групи – Асоциацията за европейско наследство в Ню Джърси и Националистическия социален клуб – сред тълпите на поддържниците на Тръмп във Вашингтон във вторник и сряда. Щурмът на Капитолия е „логичният завършек, ако екстремизмът и омразата останат без контрол“ по време на президентството на Тръмп, каза Сегал.

„Имахме теории на конспирацията, които подтикваха хората да действат на място. Имахме мейнстрийм и екстремните разкази “, каза Сегал.

със съкращения

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.