Отрицател на Холокост е номиниран от републиканците за конгресмен

Споделете статията:

Нео-нацистки отрицател на Холокост е номиниран за представител на щата Илинойс в Конгреса, съобщава Чикаго Сън-Таймс.

Вероятният кандидат, Арт Джоунс, не е твърд поддръжник на републиканския президент. Преди десет месеца, в думи документирани по време на нео-нацистка демонстрация в Кентъки, той казва, че Доналд Тръмп се е „заобиколил с орди евреи, включително евреин в собственото му семейство, този пънкар на име Джаред Къшнър”.

„Съжалявам, че гласувах за този кучи син, простете английския ми”, заявява Джоунс предизвиквайки ръкопляскане. „Наистина съжалявам. Съжалявам, че дадох 180 долара от джоба си за три големи плаката, на които пишеше „Президент Тръмп, построй стената!”

Той добавя: „Този човек ни предаде!”

Въпреки тези прояви, понастоящем Джоунс е единственият републикански кандидат за третия конгресен район, Илинойс, който включва част от Чикаго и е толкова верен на демократите, че никой друг републиканец не е искал да се кандидатира.

През 2016 г. Джоунс е бил изваден от кандидат листата на същия район, след като нито един от нужните подписи на гласоподаватели не бил валиден, оповестява Чикаго Трибюн.

Тази година, според информацията на Сън-Таймс, адвокат от републиканската партия проверява събраните от Джоунс подписи. Изглеждали са валидни.

Повече от 40 години Джоунс е опитвал да спечели място в управата на Уисконсин и Илинойс. През 1976 г. той получава 4765 гласа на изборите за кмет в Милуоки, както съобщава местният вестник.

Нацисткият костюм на Джоунс и празненствата на рождения ден на Хитлер, протестът му срещу местен музей на Холокост и присъствието му на нео-нацистки събития и тържества на бялата раса са надлежно документирани. Лигата за анти-оклеветяване го нарича „отколешен нео-нацист”.

През 1998 г. Джоунс също се опитва да се кандидатира за Конгреса от трети избирателен район Илинойс. По това време водачите на републиканската партия заявяват пред Чикаго Трибюн, че се притесняват да не спечели номинацията. „Ако той бъде номиниран, ще е голям срам за републиканците в областта Куук”, казва тогава председателят на представителите в Конгреса Хърб Шуман.

Двайсет години по-късно говорителят на републиканската партия в Илинойс не откликва веднага на молбата за коментар.

Председателят на щатската партия, Тимъти Шнайдър, казва пред Сън-Таймс: „Твърдо се противопоставяме на расистките възгледи на Джоунс и кандидатурата му за който и да било обществен пост.” Той добавя: „В редиците на републиканската партия в Илинойс, а и в страната ни, няма място за нацисти.”

Проектът "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.
Проектът “София казва “НЕ” на словото на омразата и екстремизма” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.