Отрицателите на климатичните промени са в първите редици на омаловажаването на пандемията от Ковид-19

Отрицатели на науката за климата, чиято позиция не почива на академични основания и доказателства, в момента все повече разпространяват дезинформация и омаловажават сериозността на пандемията от Ковид-19, се казва в нов анализ по темата на Гардиън.

ДеСмог, блог и организация, която проследява виновните за дезинформацията за климатичната криза, идентифицира около 70 индивида и групи, които поставят под въпрос смъртността, причинена от коронавируса и призовават за прекратяване на социалното дистанциране, заедно с протестиращите, окуражавани от Доналд Тръмп.

От консервативния теоретик на световната конспирация Алекс Джоунс, до базирания в САЩ Хартландски институт, до британеца Джеймс Делингпоул, анализът заключва, че едни и същи инфлуенсъри се опитват, които поставят под въпрос сериозността на глобалното затопляне, сега подлагат на съмнение научните изследвания около Ковид-19.

„Климатичната война до голяма степен беше за объркването на обществеността и за намаляването на доверието у хората в науката и правителството”, казва изпълнителният директор на ДеСмог, Брендън ДеМеле. „И точно в момент, когато се намираме в пандемия и научното и глобалното сътрудничество са изключително важни, което е заплаха за идеологията на много от тези… организации. Стигаме до конспиративни теории за голямото правителство, което ни отнема живота, свободите и ни подлага на заповеди да си стоим вкъщи, от което трябва да се освободим”, казва ДеМеле.

ДеСмог също идентифицира интересите на въглищния добив и на химическата индустрия за продажбата на еднократни пластмасови елементи в защитното облекло, опаковането на храна и торбичките за пазаруване.

Джон Кук, който изследва отричането на климатичните промени в центъра за комуникация, свързана с този проблем в университета „Джордж Мейсън”, казва, че е очаквал припокриване в реакциите, но е изненадан от всеобхватността на паралелите.

„Политически консервативните хора и ценящите повече личните права пред колективната отговорност подкрепят по-малко политиките за социално дистанциране и като цяло разбират по-малко опасностите от Ковид-19”, казва Кук, цитирайки новосъбраните данни. Изследователят очертава пет техники за научно отрицание, за които хората трябва да внимават, включително избирателното поднасяне на факти. „Последното настояване, че трябва да облекчим социалното дистанциране, защото кривата на заболяемост спада, е пример точно за този избирателен подход.

В САЩ някои от тези организации, които са пращали петиции до администрацията на Тръмп да се обсъжда и оспорва причинения от човек климатичен срив и да не се спазват климатичните стандарт, сега сеят недоверие в епидемологичните изследвания. На 30 март Джей Лер, научен директор на Хартландския институт, заяви, че хората „са в плен на 24/7 новинарски цикъл от години” за климатичните промени и, че сега „са изправени пред по-реалистичен страх от най-заразния вирус, който някой е преживявал”, но „и двете страдат от несигурни статистики и предсказания, които някой е преживявал”, но „и двете ни карат да се чудим какво е реално и какво е нечие хрумване.”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.