Отворено писмо до Армин Лашет относно твърдението му, че с пристигането си в Германия, българските и румънските работници са отговорни за избухването на Ковид-19

Уважаеми господин Лашет,

С голяма загриженост следим огнището на Корона в месопреработвателното предприятие Tönnies Holding ApS & Co. KG в Реда-Виденбрюк (Северен Рейн-Вестфалия)*. В момента повече от 650 работници и работнички, наети от компанията, са тествани положително за вируса. По-голямата част от тях са български и румънски граждани и гражданки.

На въпрос на журналистката Никол Дикман от немската телевизия ZDF на 17 юни 2020 г., дали избухването на Корона в Tönnies Holding ApS & Co. KG е показателно за облекчаването на превантивните мерки срещу вируса, дадохте следния отговор: „Това изобщо нищо не казва за мерките. Румънци и българи влязоха в страната и вирусът идва оттам. “

Армин Лашет иска да е бъдещият канцлер

От една страна, фактологически погледнато Вашето твърдение е неиздържано. Северен Рейн-Вестфалия – една от федералните провинции, които са най-силно засегнати от Корона и чийто министър-председател сте Вие – има регистрирани 38845 случая на Корона към 18 юни 2020 г. Това са повече заразени, отколкото случаите в България (3542 случая) и Румъния (23080 случая) взети заедно. От друга страна, и много по-важно, Вашето изказване се основава на политически силно проблематичното твърдение, че определени етнически малцинства и държави са отговорни за избухването и разпространението на вируса в Германия. По този начин Вие етнизирате една глобална пандемия, която към този момент се е разпространила в най-малко 188 страни по света.
Затова Ви молим за обществен отговор на следния въпрос:

Какви доказателства имате, че работещите в месопреработвателната компания Tönnies Holding ApS & Co.KG в Реда-Виденбрюк, пристигнали от България и Румъния, са били заразени с вируса преди да влязат в Германия?

Ако можете да докажете своето твърдение, това неминуемо би означавало, че работодателят, Tönnies Holding ApS & Co.KG, е наел работници, които са били заразени с вируса преди пристигането си в Германия. Ако не можете да докажете твърдението си, това би означавало, че работниците най-вероятно са се заразили, след като са били наети от предприятието. И двата сценария повдигат въпроси относно условията на труд и мерките за предотвратяване на разпространението на Корона в Tönnies Holding ApS & Co. KG в Реда-Виденбрюк.

Ако не можете да докажете по подходящ начин твърдението си, ще приемем, че манипулирате общественото мнение с цел да прехвърлите вината за появата и разпространението на вируса от политическия и икономическия елит върху работниците и работничките, особено тези с мигрантски произход. От десетилетия мигрантите в Германия работят в крайно несигурни условия и с изключително ниско заплащане. Корона пандемията само доведе до изострянето на тази ситуация и направи бруталността на експлоататорската икономическа система по-видима. Поради тази причина Вашето изявление не е изолиран случай, а е част от системните опити на политиката и капитала да отчуждят хората, особено тези с миграционна история, от плодовете на техния труд и да ги маргинализират чрез расистки език и политики.

Заставаме в солидарност с всички работници и работнички, хора с мигрантски произход и жени, които чрез (лошо) заплатения си или незаплатен труд се грижат за това обществото ни да работи!

Български феминистки колектив FemBunt

*Маргиналия информира за казуса преди дни – виж тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.