Отворено писмо: Не допускайте крайно дясната партия Възраждане във властта!

Граждански организации и групи призовават всички парламентарно представени партии, с изключение на партия „Възраждане“, да проявят политически разум и да изолират партия „Възраждане“ от преговорния процес за съставяне на правителство, както и от всички бъдещи преговори и договорки между политическите партии в 47-мото Народно събрание. Отвореното писмо е адресирано до Асен Василев и Кирил Петков, Представители на „Продължаваме промяната“, Бойко Борисов, Председател на ПП ГЕРБ, Мустафа Карадайъ, Председател на ПП „Движение за права и свободи“, Корнелия Нинова
Председател на Българската социалистическа партия, Слави Трифонов, Председател на ПП „Има такъв народ“,  Христо Иванов и Атанас Атанасов, Съпредседатели на коалиция „Демократична България“

Партия „Възраждане“ е известна не само с крайнодесните си убеждения спрямо различията в обществото, но и с опасни и недемократични виждания по много въпроси, касаещи настоящето и бъдещето на страната ни.

Партия „Възраждане“ системно поставя под въпрос евроатлантическия път за развитие на България. Допускането на „Възраждане“ до най-високата държавна трибуна ще даде възможност за трайно установяване на антиевропейска риторика. Политически формации, следващи този деструктивен дискурс, заплашват не само демократичното развитие на собствената си държава, но и на целия Европейски съюз.

Като представители на различни общности в България, намираме за недопустима реториката на „Възраждане“ спрямо ромската общност. Не еднократно лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов използва дискриминационна и дехуманизираща реч спрямо ромите. В предизборната програма на „Възраждане“ са заложени мерки за преодоляване на демографската криза в България, като се подчертава нуждата от справяне с „подмяната на етническият състав на населението“. Освен статистически невярна, тази формулировка предполага противопоставяне между етническите групи, съставящи българската нация и по този начин заплашва етническия мир и националната сигурност на страната.

Наративът на партия „Възраждане“ по отношение на COVID-19 е особено опасен. Освен публичното говорене срещу мерките за овладяване на пандемията, „Възраждане“ устойчиво подлага под съмнение съществуването на вируса въобще. Крайно смущаващи са и позициите на представители на „Възраждане“ по отношение на ваксинацията срещу КОВИД, като открито се призовава за отказ от имунизиране. Партията е един от двигателите за установяване на скептични настроения в обществото ни, довели до ниския процент на ваксиниране в България и до стотици, ако не хиляди, предотвратими смъртни случаи на наши съграждани.

Уважаеми дами и господа,

Призоваваме ви да оставите партия „Възраждане“ в пълна политическа изолация. Влизането в преговори и коалиции на всяка от вашите партии с тях ще легитимира техните позиции и ще остави антидемократично, антинаучно и антихуманно петно върху вас и българската демокрация въобще. Няма политическа цел, която да може да оправдае това средство.

Бел. ред. За подписи виж този линк

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.