Представители на елита отхвърлят кандидатурата на Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиета, настояват за нова номинация!

Изследователи на  архивите на  репресивните тайни служби на комунизма, написали едни от най-силните книги за  мрачната роля на ДС в живота и творчеството на българските писатели; професори по социология, политология, културология от авторитетни академични средища у нас  – Нов български университет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“; преводачи на световна  художествена литература, филмови режисьори, носители на престижни награди  на фестивалите в Ню Йорк и Кан; художници от института  за съвременно изкуство и куратори ; икономисти, журналисти от водещи медии, правозащитници, граждани, подписаха само за два дни протеста срещу Антон Тодоров, номиниран от ГЕРБ за председател на Комисията за досиета.  Повечето медии разпространиха  Отвореното писмо, което Маргиналия разпространи  в събота, 17.45 на 30 септември.

До сряда, 11 октомври, трябва да приключат номинациите.  От политическата воля на тези, които отговорят за ключова за паметта ни структура като Комисията, натоварена да обявява принадлежност към органите на политическата полиция на бившия комунистически режим, зависи дали ще бъдат чути категоричното искане на обществото.

Припомняме документа

До

Димитър Главчев – Председател на Народното събрание

Бойко Борисов – Министър-председателя на Република България

До председателите на комисии

До

Средствата за масова информация

 

                                              Отворено писмо

Ние, подписаните група български граждани – журналисти, изследователи, преподаватели и други, отправяме това открито писмо чрез което заявяваме, че първо, категорично възразяваме срещу това Антон Тодоров да бъде избран за председател на Комисията по досиетата и второ, решително не приемаме начина, по който се предполага да бъде номиниран и съответно избиран  състава на тази комисия.

Според сега действащия „Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия“ Комисията, натоварена да обявява принадлежност към органите на политическата полиция на бившия комунистически режим, се състои от девет души, които се избират от Народното събрание за срок от пет години с право на преизбиране, предложените от нито една от парламентарните групи членове не могат да имат мнозинство в комисията (чл. 5 и 6 от закона). Народното събрание избира членовете на комисията, но законът за нея не забранява на обществеността да прави номинации за членове и за председател.

Ние мислим, че при предстоящия избор на членове и на председател на Комисията не трябва единствено и само парламентарните групи да  номинират кандидатури за членове на тази комисия, а да бъде дадено възможност за широк обществен избор. Защото Комисията по досиетата е от една страна, експертно тяло, а от друга – израз на волята на обществото да знае миналото на хората, които са на ръководни позиции в редица нива на властта, медиите и бизнеса.

Миналото на хората на ръководни постове трябва да се познава, за да може тези, които избират хора на ръководни позиции, да могат да направят информиран избор. Дали някои от тях – както е ставало неведнъж – ще допуснат хора с обременено минало да бъдат предлагани и избирани на ръководни постове, вече е въпрос на човешката и политическа съвест на тези, които ги предлагат на избиращите.

Точно поради изключително важните функции на комисията по досиетата и нейният досегашен авторитет, на функциите ѝ на колективен страж на историко-политическата съвест на народа ни, трябва номинациите на членове на тази комисия да бъдат правени от възможно на-широк кръг заинтересовани групи и индивиди: неправителствени организации, професионални гилдии, заинтересовани граждани. В още по-голяма степен това се отнася до номинацията на председател на тази комисия.

Затова, ние призоваваме Народното събрание да прекрати процедурата по предлагане на членове и на председател на Комисията по досиетата и да открие колкото се може по-широка кампания за подаване и обсъждане на имена за членове и председател. Ако парламентарните групи мислят за интереса на родината, а не за теснопартийните си щения и за конюнктурните си кадрови боричкания, те трябва да оставят предложенията за членове и председател в ръцете на широката общественост чрез процедура на публично предлагане и публично изслушване на кандидатите.

Що се отнася до кандидатурата на г-н Антон Тодоров за шеф на Комисията на досиетата, ние мислим, че досегашната му дейност дава много сериозни аргументи против неговото номиниране (вече направено, за жалост, от парламентарната група на ГЕРБ) и евентуално избиране.

Защото г-н Тодоров, първо, не е безпристрастен. Напротив, той в досегашната си дейност неведнъж  е променял политическата си принадлежност и съответно пристрастията си. Може ли да се повери длъжността на индивидуален „пазител на историко-политическата съвест“ на страната на човек, който пише книга („Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите“, изд. Millenium, 2013 г.) чиито изводи, според него, се основават на документи, срещу сегашния си шеф Бойко Борисов, а след това приема да стане депутат от партията, срещу която е извършвал в писмен вид дискредитиращи текстове? Това, разбира се, не говори никак добре за тези, които са му предложили да бъде техен народен представител, но още по-зле говори за качествата на г-н Тодоров. Кога е бил искрен той – когато е заклеймявал сегашните си шефове, или когато е приемал тяхното предложение да стане депутат? Второ, досегашната дейност на този човек дава всички основания да се мисли, че той би използвал евентуалната си нова длъжност като плацдарм за кална борба (защото той има уникалната способност да прави спекулативни и нараняващи хората изводи от иначе известни факти и документи за тях), но не срещу дейци на т.н. „опозиция“, т.е. на БСП и на ДПС, които не само не крият, но дори  се гордеят с позорния факт, че са били членове на комунистическите тайни служби, а срещу хора, принадлежащи към сегашната демократическа опозиция.

Затова ние призоваваме ГЕРБ да оттегли предложението си Антон Тодоров да бъде избран за председател на Комисията по досиетата. Ние искаме да има широк обществен дебат за качествата на бъдещия председател на тази комисия. Но най-важните качества са ясни още сега: той трябва да е отличен експерт, човек с безукорна честност и политически необвързан. Качества, на които едва ли ще отговори номинираният от ГЕРБ човек.

               

 

От Инициативната група

/по азбучен ред/

Аврам Ескенази

Александър Кашъмов

Александър Кьосев

Албена Стамболова

Алберт Бенбасат

Александър Геров

Александър Методиев

Анна Кръстева

Антоний Тодоров

Антонина Желязкова

Асен Генов

Асен Григоров

Божидар Кунчев

Бойко Станкушев

Виктор Лилов

Владимир Левчев

Галя Спасова

Георги Лозанов

Георги Папакочев

Гергана Жулева

Даниел Смилов

Деян Кюранов

Димитър Бочев

Евгени Дайнов

Емил Коен

Ивайло Дичев

Иво Драганов

Илияна Ескенази

Зелма Алмалех

Калин Манолов

Костадин Бонев

Красен Станчев

Кети Мирчева

Кирил Прашков

Любен Марков

Майя Грекова

Марина Митл

Мария Велковска

Марияна Мелнишка

Митко Новков

Михаил Неделчев

Надя Данова

Николай Аретов

Огнян Минчев

Панайот Денев

Петя Кабакчиева

Петър Димов

Пламен Дойнов

Радослав Спасов

Румен Аврамов

Румен Петров

Румяна Таслакова

Светла Бъчварова

Стефан Дечев

Стефан Командарев

Стефан Тафров

Стефан Попов

Тони Николов

Стефан Джамбазов

Светла Бъчварова

Юлиана Методиева
София

30 септември

2017 година

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.