Отворено писмо до Народното събрание относно неадекватните реакции към престъпните нападения над хора от ромски произход в Габрово

Уважаеми дами и господа,
Обръщаме се към вас, възмутени от неадекватната и контрапродуктивна реакция на погромите, извършени срещу семейства от ромски произход в Габрово. До тук, повече от месец след погрома, станахме свидетели на:
• Събарянето на общински (и не само) жилища, което е неадекватна реакция към битово престъпление като това в магазин “2+2”.
• Законовите промени, предлагани в петицията на “протестиращите”, неоправдано насочват вината към етническа група и създават предпоставки за задълбочаване на неравенствата, напрежението и социалното изключване на тези групи. Предложените мерки не са основани нито на социологични проучвания по темата, нито на изпитани и признати добри практики в социалната политика. Смеем да твърдим, че са основани на страх и неразбирателство.
• Отнети са децата на три ромски семейства – на какво друго основание, освен, че нямат “условия да се грижат” за децата си, след като общината разрушава домовете им?
• Отнети са ТЕЛК решения на граждани от ромски произход – само съвпадение ли е, че единственият доход на лица от ромски произход е отнет само дни след погрома над тях и искания на “протестиращи”?
• Поръчани са проверки на все още не стартирал бизнес на ромски лидер – на какво основание и съвпадение ли е, че това се случва само дни след погрома?
• Вярно ли е, че законни къщи на ул. “Батак” ще бъдат съборени, за да се предотврати “проблем с гетоизирането”?
Повече от месец след погрома питаме:
– Има ли осъдени за палежите и атаките над къщите на ул. Батак, какви са присъдите и какви мерки са предприети за гарантирането на безопасността на жителите/превенция на бъдещи подобни атаки?
– Каква компенсация са получили хората, които са пострадали и са оставени без дом?
– Какво се прави за да се предотврати тормозът в училище основан на етнически разделения, които възпрепятстват включването на деца от ромски произход?
Настояваме за незабавен отговор и участие на експерти със съответната квалификация и успешен опит по приобщаване на ромите, човешки права и недискриминация.
С уважение,
Сдружение “Орион – Грижа за Лидери и Авторитети”
Фабрика Автономия
Храна, не война – София / Food Not Bombs – Sofia
Постоянна Ромска Конференция
Асоциация Интегро и Инициатива за равни възможности
Асамблея за Земята и Хората
Българска диаспора и приятели, New York
Свободен център за свободни хора
Антифашистко действие – София
Колектив на сп. “Диверсия”

Писмото е адресирано до Община Габрово, г-жа Таня Христова – кмет

Народно събрание; Комисия по правни въпроси; Комисия по образование и наука; Комисия по здравеопазване; Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред; Комисия по труда, социалната и демографската политика
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.