Отворено писмо за спешни действия срещу ултранационалистическите тенденции от организации и граждани до институциите и широката общественост

В навечерието на поредния т.нар. „Луковмарш“ за по-малко от 14 часа близо 200 организации и граждани се мобилизираха в Отворено писмо, с което изискват от държавните власти незабавно да предприемат безкомпромисни действия срещу неонацистките организации и техните публични прояви.

Поводът за писмото са поредните провокации и заплаха за насилие на територията на Софийски университет, разиграли се по време на публична дискусия на 19 февруари вечерта.

„Алармираме правителството, органите на реда, съдебните институции и всички български граждани, че в обществото ни трайно и необезпокоявано се настаняват организации и групи хора, готови на насилие в името на заклеймени от историята идеологии, “апелират подписалите.

От Студентско общество за равенство при Софийски университет „Св.Климент Охридски“, които са инициатори на Отвореното писмо призовават да съмишленици да се включат в шествието „Без нацисти по улиците ни“. Луковмарш е ежегодно събитие в столицата, което се организира през м. февруари от крайнодесни активисти със силно фашистки прояви, въпреки разпоредбите на Столична община, за които Маргиналия информира вчера – виж тук

Пълният текст на писмото:

 

ДО

БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

Р БЪЛГАРИЯ

 

МЛАДЕН МАРИНОВ

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ИВАН ГЕШЕВ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА

Р БЪЛГАРИЯ

 

АЛЕКСЕЙ ТРИФОНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

 

ПРОФ. ДФН

АТАНАС ГЕРДЖИКОВ

РЕКТОР НА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

 

КОПИЕ ДО

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СОФИЯ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

до компетентните органи и широката българска общественост за спешни действия срещу нарастващите ултранационалистически и крайнодесни тенденции

 

Алармираме правителството, органите на реда, съдебните институции и всички български граждани, че в обществото ни трайно и необезпокоявано се настаняват организации и групи хора, готови на насилие в името на заклеймени от историята идеологии.

Изискваме от държавните власти незабавно да предприемат безкомпромисни действия срещу неонацистките организации и техните публични прояви.

 

Тревожните факти

На 19 февруари 2020 г., само преди два дни, в рамките на публична дискусия в зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, организирана група представители на „Български национален съюз – Еделвайс“ (БНС) нахлува в залата. Те, както и други техни членове, намиращи се около сградата, са заплашвали участници в дискусията с наличие на огнестрелно оръжие и закани за побой с тръби. След отказ от страна на охраната да вземе мерки, участниците се виждат принудени да се обърнат към полицията и са си тръгнали с основателен страх от преследване. [1]

Това далеч не е първият случай, в който в българската столица и в сърцето на институционалния живот групи, открито изповядващи антидемократични идеологии, извършват опасни провокации без санкция. Преди около година по време на прожекция на документалния филм „Да живее България!“ ситуацията беше почти идентична. Крайнодесни активисти, начело с Пламен Димитров от БНС, използваха дискусията, за да отправят заплахи, антиромски и антисемитски коментари. [2] На 15 февруари 2018 г., паралелно с провеждана в аулата на Софийски университет конференция, посветена на езика на омразата, активисти на „Луковмарш“ необезпокоявано демонстрираха под прозорците на учебното заведение в защита на идеите и действията си. [3]

Тези повтаряеми сцени би трябвало да се гледат и от гражданите, и от институциите като свързани с данните за нарастващия брой престъпления от омраза [4]. Те са част от цялостна тенденция на легитимиране на езика на омразата, за което свидетелства скорошното изказване на Звездомир Андронов в ефира на bTV, че „цигани, турци, арменци и евреи са гости в България и ако са добри гости, могат спокойно да живеят тук.“ [5] На този фон не смятаме за невинно повторното отваряане на отдавна решени от историческата наука псевдо-спорове за това дали Съюзът на българските национални легиони, правоприемник на които се счита БНС, са нацистко формирование; дали носенето на униформи и символиката на БНС е нацистка, и т.н. Считаме, че отговорът на тези въпроси е недвусмислен.

След проверка на Софийска градска прокуратура срещу БНС, извършена по нареждане на главния прокурор Иван Гешев, беше поискано прекратяване на регистрация на сдружението в Софийски градски съд. Установени бяха серия нарушения, сред които организацията на прояви, противоречащи на чл. 44, ал. 2 от Конституцията, който забранява дейността на организации с дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие. Всичко това са не само текстове от основния закон на Републиката, а факти и действия, добре известни в публичното пространство и демонстрирани многократно от БНС, най-вече чрез ежегодния т.нар. „Луковмарш“, предстоящ отново на утрешния ден. Откритите в дома на самоубилия се на входа на ДАНС Емил Крумов оръжия, военни униформи и портрет на Адолф Хитлер бяха само поредното скорошно доказателство за тези нарушения. [6] Защо прокуратурата едва сега предприема действия, стои като въпрос без отговор, но така или иначе най-накрая налице е недвусмислен акт на държавните институции срещу една безспорно неонацистка организация.

Преди почти три години от трибуната на парламента тогавашният министър на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че МВР не разполага с данни за фашистки и неонацистки организации на територията на страната, основно защото не ги събира. Това стана ден преди провеждането на факелно шествие в центъра на София, посветено на Ньойския договор, организирано от ВМРО и забранената в редица страни неонацистка мрежа „Кръв и чест“ (с официални клонове из страната, партньори и на БНС). [7] Настоящият вътрешен министър Младен Маринов, заяви в рамките на втория Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани, че „[т]рябва да изградим една система за ранно долавяне на всички признаци за екстремизъм още на ниво ‘език на омразата’“.[8]

Питаме се дали вече правителството разполага с достатъчно сведения за неонацистки формирования в България и дали сме минали достатъчно нивото „език на омраза“, за да започнат да бъдат предприемани истински действия? Ако не, необходимо ли е някой да беше прострелян в сградата на най-престижния български университет, за да бъде отчетено наличието и реалната опасност от такива групировки? В деня на писането на това писмо стана известен поредният терористичен случай на масова стрелба по идеологически подбуди, този път в Ханау, Германия, с 11 жертви и мнозина ранени, извършена в същата вечер като събитията от Софийски университет. [9] Кой иска това да започне да се случва и в България?

 • Изискваме от правителството и органите на реда да подплатят думите си от официалните трибуни и медиите с истински действия и да не допускат по никакъв начин провеждането на „Луковмарш“ тази събота, 22 февруари, защото той е безсрамен парад на фашистките тенденции в България. Знаем, че и тази година г-жа Фандъкова е разпоредила съгласуване само за полагане на цветя на гроба на Луков и че отново ще се разиграват сцени на безсилие пред решението на Административен съд-София от 2019 г., че събитието е законно. Новите развития за пореден път обаче доказват, че провеждането на марша е абсолютно неприемливо.
 • Очакваме от Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд да довършат започнатото и да изпълнят задълженията си по закон, като заличат регистрацията на „Български национален съюз – Еделвайс“. Еврейските организации и други пряко потърпевши от дейността на неонацистките групировки поставят тези въпроси също отдавна. За забрана с изрична резолюция RC-B8-0481/2018 се обяви и Европейският парламент.
 • Очакваме от управата на Софийски университет спешно да преосмисли принципите и процедурите, при които провежда своята политика по сигурност (без да нарушава, разбира се, своята автономия).
 • Призоваваме българските граждани да се противопоставят на насилническите идеологии и организации с всички сили и средства. Говорете с вашите близки и приятели за случващото се, предупредете ги за опасностите да сме бездейни! Вземете участие в антинацисткото шествие на 22 февруари, събота; започва от 13:00 ч. в градинката пред Регионалния исторически музей – София (бившите Централни бани).

 

Всички тези развития са срам за България и заплаха за добруването на обещания на всички ни демократичен ред. Времето за действие е сега!

 

Източници:

[1] Организатори на Луковмарш нахлуха в Софийския университет. baricada.org, 20.02.2020 (свидетелски разказ)

[2] Видеозапис от събитието във Facebook: http://bit.ly/37LOYVQ

[3] Как може да бъде преборен езикът на омразата. dnevnik.bg, 15.02.2018

[4] Увеличава се броят на престъпленията, предизвикани от слово на омразата. Български хелзински комитет, bghelsinki.org, 15.07.2020

[5] ‘Шалом’ сигнализира КЗД за ксенофобски изказвания в предаването ‘Лице в лице’. offnews.bg, 14.01.2020

[6] Цял арсенал е открит в дома на самоубилия се в ДАНС, mediapool.bg, 28.01.2020

[7] Вътрешният министър: В България няма нацистки организации. baricada.org, 24.11.2017. „Кръв и чест“ е международна неонацистка мрежа, основана през 1987 г. Към днешна дата тя е забранена Германия, Испания и Русия, а Канада я счита за терористична групировка. Занимава се изключително с пропаганда на неонацистки идеи.

[8] Херо Мустафа похвали МВР-шефа Младен Маринов за борбата с екстремизма, banker.bg, 13.12.2019

[9] Eleven dead, including suspect, after Hanau attacks – as it happened. theguardian.com, 20.02.2020

 

Инициатор:

Студентско общество за равенство при СУ

 

Подписали:

 • Неда Генова
 • Борислава Йорданова
 • Рафаел Чичек
 • Стефан Кръстев
 • Константин Мраов – журналист
 • д-р Милена Статева, Сдружение „Орион грижа за лидери и авторитети“
 • Юлия Владимирова
 • Борислав Събев, ИТ системен консултант
 • Нина Георгиева
 • Юлия Владимирова, журналист
 • Анет Маринова, психолог
 • Елена Божинова, психотерапевт, Директор Вариант Б – Център за психологично консултиране и психотерапия
 • Калина Зафирова, екосоциална активистка
 • Радослав Стоянов, активист за правата на човека и студент по право
 • Анастасиа Илиева
 • Дельо Добрев
 • Леа Коен, писател и дипломат
 • Соломон Бали
 • Димитър Тодоров
 • Мария Иванчева
 • Милена Николова
 • Иеромонах Рафаил /Росен/ Стефанов
 • Георги Христов, журналист/преводач
 • Димитър Димитров, студент по право
 • Любомира Константинова, журналист, Българско национално радио
 • Проф. д-р Христо Кючуков, Берлин, Германия
 • Деляна Симеонова, антифашист, активист
 • Милена Николова
 • Иво Инджов, експерт по политически комуникации
 • Лина Поликар, психолог,  M.A., Амстердам
 • Роза Смит
 • Даниел Димитров, гражданин
 • Диана Костадинова, работник
 • Станимир Панайотов, философ и преподавател
 • Светлана Аврамова, социолог
 • Миладина Монова
 • Бисер Лазаров, юрист
 • Виктор Балабанов
 • Светла Енчева, социолог и журналист
 • Михал Власов, гр. Раковски
 • Деян Петров
 • Чавдар Маринов, доктор по история
 • Божин Трайков, докторант по социология към Университет Алберта
 • Теодор Славев, политолог
 • Десислава Цонева, учител и преводач
 • Юлиана Методиева – Маргиналия
 • Росен Джагалов, асистент професор, катедра славистика, Ню-Йоркски Университет
 • Антон Колев, студент
 • Живка Валявичарска, преподавателка по политическа и социална теория, Прат Институт, Ню Йорк
 • Абел Родригес
 • Стефан Георгиев, социолог и обучител
 • Росица Кратункова – dВЕРСИЯ
 • Огнян Исаев
 • Лилия Кръстева – Пеева, активен гражданин
 • Орлин Емилов
 • Сдружение за споделено учене ЕЛА, представлявано от Ива Бонева
 • Мария Петрова, проектен координатор
 • Пламена Николова, НПО/образование
 • Велина Манолова
 • Темида Вълчева, учител
 • Ася Накова, докторант
 • Стиф Лазаров
 • Петър Банков, докторант по политология в Университета в Глазгоу
 • Елка Николова, режисьор/продуцент
 • Милослава Свещарска
 • д-р Полина Манолова, социолог
 • Станислав Бачев
 • Чавдар Найденов, социолог, Движение „Солидарна България“
 • Стоян Станков, магистър по финанси
 • Ивана Иванова
 • Маргарита Хлебарова, медицинска сестра
 • Иван Божиков, пенсионер
 • Красимир Демиров
 • Анна Абаджиева, филолог
 • Илия Вълков
 • Георги Зеленгора, историк
 • Диляна Кирова
 • д-р Светлозар Василев, психиатър, главен асистент в НБУ
 • Петър Добрев, д-р в Исторически факултет на СУ
 • Рая Апостолова, dВЕРСИЯ
 • Борислав Герасимов
 • Доц. д-р Борис Попиванов, СУ „Св. Климент Охридски“
 • Галина Лачева, социален активист
 • Николай Михайлов, социален изследовател и университетски преподавател
 • Валентина Георгиева
 • Красимира Обретенова
 • Илияна Мелева
 • Живка Стайкова
 • Весислава Танчева
 • Петър Пиперков
 • Владимир Сабоурин
 • Мария Канева, филолог, Доктор (PhD)
 • Мануела Попова, маркетинг мениджър
 • Мая Стоицева, управител на Център за социална рехабилитация и интеграция за възрастни с увреждания
 • Явор Калчев, адвокат
 • Антоанета Тончева, д-р по генетика и молекулярна биология
 • Валентина Ташкова, BI analyst
 • Милена Тодорова
 • Емилина Ценова
 • Бояна Пеева
 • Калина Дренска
 • инж.Николай Йорднаво Белалов
 • Елисавета Таракджи, социален педагог
 • Анастасия Бобчева
 • Златка Мачева
 • Екатерина Русева, образователен експерт
 • Ива Кънева, актриса
 • Жаклина Андонова, психолог
 • Йонка Енчева, гражданин, родител
 • Веселка Венкова
 • Цветан Кадиев
 • Аделина Банакиева и Екип Лайкучка
 • Гергана Маврова
 • Станислав Додов, социален педагог
 • Боряна Атанасова, активист
 • Стефан Стефанов, дизайнер
 • Кристина Георгиева
 • Ваня Григорова, икономист
 • Йорданка Стоянова, пенсиониран учител
 • Весела Цанкова
 • д-р Александър Попов
 • Деница Петрова
 • Галина Безлова
 • Стойо Тетевенски, активист
 • Стела Трифонова
 • Пол Найденов
 • Иван Господинов, учител
 • Мирослава Христова, FemBunt Берлин
 • Александър Георгиев
 • Д-р Ирина Черешева
 • Симеон Василев
 • Иван Генчев, студент
 • Меги Попова, докторант
 • Име Ирена Даскалова
 • Невена Шиваровa, Организатор, конференции и събития
 • Евелина Бизова – студент
 • Силвия Вълчинова
 • Йоана Стоянова
 • Александър-Филип Пеев
 • Мила Ценова, пенсиониран учител
 • Мариан Миланес
 • Леа Маринова, режисьор
 • Петко Цветанов историк
 • Антон Шопски
 • Радостина Славкова, координатор „Енергия и климат“
 • Глория Филипова, координатор проекти, фондация „Ресурсен център Билтиис“
 • Лилия Драгоева, изпълнителен директор, фондация „Ресурсен център Билитис“
 • Йоанна Тончева
 • Лилия Макавеева, експерт по социална работа
 • Елена Димитрова, актриса
 • Д-р Илдико Отова, политолог
 • Д-р Мартин Димитров – преподавател СУ Св. Климент Охридски
 • Георги Богданов, активист за човешки права
 • Младежка ЛГБТ организация „Действие“
 • ГПСПИМП Аналитика
 • Сдружение „ОБЩНОСТ МОСТОВЕ“
 • НГИ „Системата ни убива ВСИЧКИ“
 • Колектив на сп. dВЕРСИЯ
 • Фондация GLAS
 • Дискусионен клуб за социална местна политика
 • Фондация „Ресурсен център Билитис“
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.