Пакистан: Минималната възраст за сключване на брак вече е 18 години.

 

В сряда, на 30 януари Сенатската комисия по правата на човека одобри законопроект за повишаване на минималната възраст за сключване на брак от 16 на 18 години, съобщава  пакистанската медия The express tribune.

Лидерът на Пакистанската народна партия (PPP) Мустафа Наваз Кохар ръководеше заседание на комисията и одобри законопроекта. Според него „Детските бракове са една от основните причини за детска смъртност”.

Кохар заяви, че ако минималната възраст за придобиване на лична карта е 18 години, минималната възраст за сключване на брак трябва да бъде същата.

Министърът на човешките права Ширин Мазари отбеляза, че правителството няма възражения по предложеното изменение и че законопроектът ще бъде внесен в парламента следващия месец.

„Проектът ще бъде представен пред парламента следващия месец“, каза Мазари, добавяйки, че няма да бъде приет закон, който да е против исляма или шариата, а правителството трябва да се погрижи за защитата на правата както на момичетата, така и на и момчетата.

По време на обсъждането председателят на Сенатската комисия осъди детските бракове с довода, че „Браковете сред непълнолетни водят до редица социални и икономически проблеми“.

Според данни на УНИЦЕФ от 2018 година, процентът на пакистанските момичета, омъжени преди навършване на пълнолетие е бил 21% процента.

Припомняме, че през октомври 2017 г. подобен законопроект за увеличаване на минималната възраст за сключване на брак от 16 на 18 години беше отхвърлен като като „неислямски“.

Приемането на проектозакона е голяма победа за човешките права в страната и нарежда Пакистан до 11-те мисюлмански държави, където вече е въведена минимална възраст за сключване на брак от 18 години.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.